onsdag, januari 20, 2010

Prylar i motvind i Windows 7

Voyager 510 på MS Windows 7.

Mitt nya operativsystem MS Windows 7 Home Premium har fyllt alla förväntningar. På gott och ont. Multifunktionsskrivaren HP OfficeJet Pro 1170c stöds inte i Windows 7. Inte heller externa wlan-adaptern Trust NW-3100 för trådlös uppkoppling på hemmanätverket. Ingendera prylen tillverkas mera. Passliga drivrutiner kan inte förväntas.

HP OfficeJet 1170c och Trust NW-3100 funkar dock bägge två på stationära Scaleo-datorn på Windows XP SP3. På stationära Scaleo-datorn på Windows 7 kan OfficeJet 1170c dock fungera som skrivare - i lånta fjädrar - med stöd av drivrutinen för HP DeskJet 870c. Mycket praktiskt. Visserligen kan jag inte utnyttja skannerfunktionen på Windows 7 men nog på Windows XP SP3. Någon direkt wlan-ersättare för Trust NW-3100 finns däremot inte inte. Ett alternativ på stationära Scaleo-datorn på Windows 7 är att plugga i adsl-kabeln för fast uppkoppling på webben. Det andra alternativet är att använda externt 3g-bredband för trådlös webb-uppkoppling på stationära Scaleo-datorn på Windows 7.

Jag kompletterar framgångsrikt Windows 7-miljöerna med it-telefonitjänsten Skype (4.1) både på stationära Scaleo-datorn och på bärbara Vista-datorn Nemi på Windows 7. Skype är ett utmärkt verktyg att testa prylar med mikrofon, högtalare och webbkamera. Kombitelefonen Philips Voip321 låter sig kopplas till stationära Scaleo-datorn på Windows 7 med en webbsökt VOIP3211S/79-drivrutin för Windows Vista. Jag kör Voip321-programmet Vista-kompatibelt på Windows 7. Programmet och kombitelefonen fungerar alldeles utmärkt på Skype.

Jag pluggar externa videokameran Logitech QuickCam Ultra Vision till stationära Scaleo-datorn. Windows 7 känner direkt igen prylen och installerar automatiskt drivrutiner för integrerad mikrofon, högtalare och webbkamera. QuickCam-programmet laddar ner och installerar en programuppdatering på Windows 7. Jag ställer framgångsrikt in mikrofon, högtalare och kamera. Testsamtal på Skype bekräftar att alla enheter fungerar som de ska på Windows 7.

De integrerade enheterna - mikrofon, högtalare och webbkamera - funkar klanderfritt på bärbara Nemi-datorn på Windows Vista SP2. På Windows 7 fungerar endast den integrerade högtalaren och webbkameran perfekt. Däremot inte ljudinställningen på den integrerade mikrofonen. Det är en av de två komponenter i alarmraporten som inte har förunnats drivrutiner för migrationen till Windows 7 - ännu. Testsamtal på Skype bekräftar att alla integrerade enheter, utom mikrofonen, fungerar som de ska på MS Windows 7. Den fenomenala bärbara Dell-datorn XPS M1530 är helt enkelt för långt optimerad för Windows Vista SP2. En alternativ lösning är att starta upp Nemi-datorn på Windows Vista SP2. En bättre lösning är att installera Plantronics trådlöst bluetooth-uppkopplade öronsnäcka Voyager 510 på Windows 7 både på stationära Scaleo-datorn och på bärbara Vista-datorn Nemi. Öronsnäckan Voyager 510 låter sig dock inte paras med den integrerade bluetooth-enheten på bärbara Nemi-datorn. Plantronics externa usb-pluggade bluetooth-sändaren låter sig dock villigt installeras på Windows 7 både på stationära Scaleo-datorn och på bärbara Vista-datorn Nemi. Testsamtal på Skype bekräftar att Voyager 510 öronsnäckans högtalare och mikrofon på fungerar som de ska på MS Windows 7.

Uppdatering:

Den externa usb-pluggade bluetooth-sändaren för öronsnäckan Voyager 510 låter sig villigt installeras på Windows XP SP3. Testsamtal på Skype bekräftar att öronsnäckans högtalare och mikrofon på Voyager 510 fungerar som de ska på bärbara xp-datorn Amilo. Lotshustruns bärbara xp-dator Amilo är färdigt försedd för Skype-kontakter med den externa videokameran Logitech QuickCam Ultra Vision.

Jag kompletterar framgångsrikt Windows 7-miljöerna på både stationära Scaleo-datorn och på bärbara Vista-datorn Nemi med musiktjänsten Spotify (0.3.22). Nu kan jag avnjuta min dagliga Abba-dos oberoende av operativsystem.

Uppdatering:

Trådlös 3g-uppkoppling på webben är en besynnerligt konsument-fientlig excersis. Installation av 3g-modem och trådlöst 3g-bredband på Windows 7 kan tyckas vara en enkel match, också för absoluta it-noviser. Installationen förlöper till synes utan problem. Uppkopplingen på 3g-bredband lyckas bara inte. Programmet ska köras i kompabilitetsläge för Windows Vista SP2 på Windows 7. Och inte bara det. För att (via Windows Update) få de färskaste drivrutinerna installerade i samma veva ska man vara färdigt uppkopplad på webben, trådbundet via Lan eller trådlöst via Wlan.

Inga kommentarer: