onsdag, mars 05, 2008

Mina skrivare är gammaldags

Lotshustrun insisterar på printer.

Gammeldatorn är på tok för klen för Linux-operativsystemet Ubuntu - och alltför trög för HP PSC 2355 printern (all-in-one, 2004). Den klarar HP Officejet Pro 1170c gammelprintern (all-in-one, 1997) i MS Windows 2000.

Nyare datorer i MS Windows XP och 512MB centralminne klarar däremot HP PSC 2355 med bravur.

Gammelprintern HP Officejet Pro 1170c fungerar alls inte i Ubuntu. Printern är lokalt kopplad till stationära Scaleo-datorn. Det medför grava nybörjarproblem i lotshustruns Ubuntu-användning. Det är ingen stor tröst att HP PSC 2355 kan fås att fungera i Ubuntu som nätprinter.

HP PSC 2355 är lokalt kopplad till bärbara Amilo-datorn. Det är bekvämast så. Och jag vill inte flytta på gammeldatorn heller. Men lotshustrun insisterar på att ha en printer kopplad till datorn. Så, då blir det tydligen inget av med nybörjarens Windows-konfiguration i gammeldatorn?

Lotshustruns bärbara Amilo-dator förses med Linux-operativsystemet Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon. Och installationen av Ubuntu lyckas faktiskt. Ubuntu 7.10 fungerar dock annorlunda i vissa programinstallationer än föregångaren Ubuntu 7.04 Feisty Fawn. Program som Avast Antivirus, som inte installeras via repositoren, syns inte i programmenyn. Det är inget stort problem. Jag konfigurerar Avast Antivirus så att programmet startar upp en automatisk session vid uppstarten av Ubuntu.

Nybörjarens Ubuntu-konfiguration kompletteras med lokala printern HP PSC 2355. Med HP PSC 2355 påkopplad pluggas usb-kabeln i datorn. Och Ubuntu känner genast igen HP PSC 2355 och installerar printern i en handvändning - automatiskt. Bildskanningsprogrammet XSane känner också igen HP PSC 2355. Det betyder att bärbarar Amilo-datorn har ett fungerande mångsidighetsunder (skrivare+skanner+kopiator) i Linux-operativsystemet Ubuntu.

Jag kan själv göra en webb 2.0-jämförelse på Windows-konfigurationen i stället. Om det behövs så kan jag med ett visst besvär rulla in gamylen HP Officejet Pro 1170c på ett serveringsbord och koppla den tillfälligt fast i gammeldatorn.

Uppdatering:

Basversionen av Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon på CD kompletterades online med 196 säkerhetsuppdateringar. Samt en omstart av operativsystemet.

Inga kommentarer: