fredag, februari 29, 2008

Gammeldator med U3 i online

Lotshustrun tänder på Web 2.0.

Alla försök att installera Linux-operativsystemet Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon på gammeldatorn misslyckas.

192MB centralminne och 3GB hårddisk räcker inte.

Men, gammeldatorn har förutsättningar att klara sig med online-tjänster - i Windows:

. . . gammeldatorn är uppkopplad på ett snabbt 2MB adsl-bredband
. . .
gammeldatorn kan använda hemmanätets externa hårddisk
. . .
gammeldatorn boostas av ett mobilt 4GB Sandisk U3-fickminne

Jag riggar upp en slimmad Windows-dator med online-tjänster för nybörjaren. It-säkerheten optimeras. Gammeldatorn får samma slanka avast-antivirusskydd som Ubuntu-datorn. Det kvävande brandväggsprogrammet ZoneAlarm Firewall (40,7MB) ersätts av lättviktaren Primedius Firewall Lite 1.64 (0,7MB). Gammeldatorn startar upp windows, antivirus och brandvägg på fyra minuter.

Webbläsaren Mozilla Firefox 2.0 installeras på ett mobilt Sandisk U3-fickminne. Fickminnet sitter stationärt fastpluggat i gammeldatorns usb-port. U3-programtablån konfigureras till att starta upp automatiskt vid windows-uppstarten. Webbläsaren Firefox får också order att öppna sig automatiskt - med Google som sök- och startsida. Gammeldatorn använder samma webbaserade Google-tjänster som Ubuntu.

Ja - och det bästa av allt är att lotshustrun tänder på att prova på online-tjänsterna (Web 2.0) på gammeldatorn. Min uppgift är att transponera i Ubuntu-miljö lotshustruns nybörjarbehov. Hon är nybörjare av den rätta kalibern.
Från och med nu kan hon tryggt ta emot och läsa e-post från tjocka släkten, vänner och bekanta. Online Office-tjänsten Google Docs aktiveras automatiskt i GMail om Word- eller Powerpoint-dokument har bifogats till e-posten. Lotshustrun behöver inte ens kunna använda applikationerna.

För att bildavtittningen ska fungera i webbläsaren så måste operativsystemet Windows 2000 (SP4) informeras om att bildformaten (.gif/.jpg/.png) ska öppnas i U3-webbläsaren Firefox. Webbläsaren Firefox skalar automatiskt ner monstruöst stora foto-/bildbilagor till passlig bildskärmsstorlek.

Jag förser dessutom U3-webbläsaren Firefox med nödiga tillägg (ietab, ie view lite) för korrekt avläsning av ie-optimerade webbsidor. Det kan jag faktiskt göra eftersom webbläsaren Internet Explorer 6.0 (ännu) finns på gammeldatorn.
Detta är en klar fördel för windows-datorn. Jag har inte (ännu) lyckats installera webbläsaren Internet Explorer 6.0 (i Wine-miljö) på Ubuntu-datorn.

Inga kommentarer: