onsdag, februari 20, 2008

Ymnighetshorn på skrivbordet

Fungerar oberoende av plattform.

Med nya version 11 har RealPlayer återtagit sin plats på mitt skrivbord med ett gäng nya funktioner som saknas i ordinära mediaspelare. Programmet kan spela upp både Flash-video och Windows Media-filer. Därtill har det förmågan att ladda ner Flash-video från YouTube och andra sajter med ett enkelt klick i webbläsaren (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Apple Safari).

Multimediaprogrammet RealPlayer 11 är ett välfungerande mångsidighetsunder.

Jag använde tidigare främst VLC Media Player och Orbit Downloader för att spela upp respektive ladda ner flv-filer. VLC Media Player med sin fenomenala förmåga att hantera alla typer av videoformat är fortfarande i flitig användning. Men Orbit Dowloader har ersatts av RealPlayers insticksprogram i webbläsaren.

Om jag nöjer mig med att ladda ner videosnuttar från nätet och enbart tittar av dem i flv-format på datorn, så räcker det mångsidiga gratisprogrammet RealPlayer 11 Basic ensamt till. Åtminstone i windows-miljön.

Multimediaprogrammet RealPlayer 11 finns dock inte (ännu) till buds i linux-miljön. Och dessutom är Orbit Downloader också ett windows-program. Mina multimediala äventyr med Ubuntu i underlandet lider av bristen i jämbördighet. Jag kan för all del använda webbaserade online-tjänster för att ladda ner Flash-video från YouTube och andra sajter.

Mozillas webbläsare Firefox bjuder dock på en behaglig överraskning. Nämligen på det fenomenala Firefox-tillägget Video DownloadHelper. Nerladdningen av Flash-video fungerar då oberoende av plattform. Lika elegant på Linux-operativsystemet Ubuntu som på Microsoft-operativsystemet Windows. Lika väl som på mobila U3-program på usb-fickminnet.

Multimediaspelaren VLC Media Player trivs också alldeles utmärkt på alla plattformar.

Men begränsat till windows-miljön så är nog multimediaprogrammet RealPlayer 11 ändå enklast och behändigast för att ladda ner och spela upp Flash-videon.

Inga kommentarer: