onsdag, februari 06, 2008

Ofjättrad webbläsare lockar

20% av Europa surfar med Firefox.

Mozillas webbläsare Firefox 2.0 har en verkligt stor brist i marknadsföringen. Den är endast förinstallerad på datorer med Linux-operativsystemet Ubuntu.

Må vara hänt att Firefox 2.0 är en bra webbläsare men den är endast åtkomlig för it-kunniga som klarar av att ladda ner programmet på nätet och att installera det på datorn. Firefox 2.0 är dock underbart lätt att installera. Och alldeles speciellt lätt om man har Internet Explorer 6.0/7.0 i användning från förut.

Allt besvär med inställningar och favoriter i webbläsaren faller bort som i ett trollslag.

Mozillas webbläsare Firefox 2.0 har egentligen bara en brist till. Den är usel på att visa upp webbinnehåll som är optimerat för konkurrenten Internet Explorer 6.0/7.0. Men den bristen går faktiskt att råda bot på i windows-miljön.

En av de unika fördelarna med webbläsaren Firefox är alla smarta tillägg som finns att ladda ner gratis. Bland annat tilläggen IETab (eller IEView), som gör att Firefox kan visa upp ie-optimerade nätsidors innehåll i Internet Explorer. Men detta förutsätter att man har Internet Explorer installerad på datorn. I windows-miljön är samspelet inget problem. Men i de konkurrerande operativsystemen Mac OS X och Linux/Ubuntu är det inte lika självklart.

Mozillas webbläsare Firefox 2.0 har snabbt blivit en storfavorit bland rutinerade it-ivrare. Framför allt i Europa, och speciellt i Finland. Enligt en färsk rapport surfar över 20% av de aktiva internetanvändarna i Europa med Firefox. Marknadsandelarna kommer till synes från Internet Explorer, då allt fler väljer att aktivt använda Mozilla webbläsare. Trots att it-ivrarna i regel också har Internet Explorer installerad - och i användning.

Rapporten avslöjar inte heller att it-ivrarna bara är en bråkdel av it-användarna. Troligen inte mera än 20% av alla aktiva it-medborgare. Och då mätningarna dessutom utförs mot facksajter ger resultaten en förvriden bild av verkligheten.

Jag använder själv till exempel Internet Explorer 7.0 aktivt till 50% - till 45% använder jag Firefox 2.0. Delvis som en portabel webbläsare på den smarta usb-minnestickan. Och numera också i alla Ubuntu-relaterade forskningsresor i windows-miljön. Och givetvis på mina trancendentala irrfärder i Linux-operativsystemet Ubuntu. Orsaken till min flitiga Firefox-användning beror inte enbart på tillägget IETab utan också på det smarta tillägget Foxmarks Bookmark Synchronizer.

IETab är visserligen tekniskt sett möjlig i Linux-operativsystemet Ubuntu (IEs 4 Linux) i Wine-miljö. Men excersisen i terminalfönster avskräcker mig. Kanske jag klarar mig utan Internet Explorer i online webbtjänster i Ubuntu.

Fem saker som många användare kommer att gilla med kommande Firefox 3.0:
1. Enklare nerladdningar: med bl.a. återupptagning av avbrutna nerladdningar
2. Bättre adressfält: med större text och bättre autokomplettering
3. Ny funktion för bokmärken: påminner numera om Utforskaren i Windows
4. Enklare att lägga in bokmärken: dubbelklicka på en ikon för att lägga in
5. Bättre minneshantering: Firefox ska inte längre ta så mycket minne

Mozillas webbläsare Firefox 3.0 utkommer på våren 2008. Nyheterna verkar trevliga men de kommer inte att påskynda min migration till Firefox 3.0. Inte förrän den nya versionen också finns som Linux-version i Ubuntu och som portabel U3-version för usb-fickminnet.

Inga kommentarer: