söndag, juli 15, 2007

Konkurrerande portabla program

PortableApps erbjuder storfavoriter.

För dig som vill arbeta med dina egna program och dokument, oberoende av vilken dator du använder, är ett portabelt usb-fickminne (USB Flash Drive) en praktisk lösning. Sandisks självstartande U3-fickminne är en strålande lösning om du dessutom föredrar konkurrerande alternativ till Microsofts bruksprogram.

Det finns en mängd U3-program att använda - eller att prova på. Det enda jag saknar är en gratis, bekant portabel Media Player. Men. Som så ofta hittar man komplementen hos konkurrenten.

PortableApps.com bjuder på en mängd portabla gratisprogram. Antivirusprogrammet Clamwin. Grafik- och bildbehandlingsprogrammet Gimp. Ljudredigerings- och -bandingsprogrammet Audacity. Musik- och videospelaren VLC Media Player. Bild-, ljud- och videofilerna följer med - och uppdateras - i fickminnet. Mycket praktiskt.

Konkurrenterna samsas alldeles utmärkt på samma Sandisk usb-minnespinne. Skillnaden är den att PortableApps inte förutsätter något färdigt preparerat usb-flashminne som Sandisk. Vilken som helst usb-minnespinne med motsvarande prestanda duger. Administrationen sköts på samma sätt (Suite Menu, Launchpad). Och bägge menyerna kan öppnas samtidigt.

PortableApps bjuder givetvis också på storfavoriterna. Telefoniprogrammet Skype. Webbläsaren Mozilla Firefox. E-postklienten Mozilla Thunderbird. Kontorsprogrammet Openoffice. Alla office-dokumentena följer med - och uppdateras - i fickminnet. Likaså webbläsarens favoriter samt e-postklienternas meddelanden - och adressböckerna. Alla inställningar är som hemma. Mycket praktiskt.

De flesta programmen uppdaterar sig lekande lätt till nya versioner. Några kräver att gamla versioner först ska avinstalleras innan man kan ladda ner och installera nya.

Vilkendera ska jag då använda? U3 Smart Drive eller PortableApps? Jag använder mig av bägge två. På samma Sandisk usb-pinne. Men du som är händig och datorvan kan skapa U3-versioner av programmen i PortableApps. Och ha alla dina program på en U3 Launchpad. Här är en modell hur man gör en U3-version av VLC Media Player.

Inga kommentarer: