onsdag, juli 04, 2007

Linux för vanliga människor

Bäst att känna någon som hjälper.

Vägen till en på operativsystemet Linux baserad människovänlig hemdator (desktop eller laptop) har varit lång, slipprig och törnebeströdd. Linux har visserligen slagit igenom stort på serverfronten. Fenomenala programvaror som webbservern Apache, resursfördelaren Samba och databasen MySql förklarar ensamt Linux-succén.

Ända till slutet av år 2006 följde jag med rätt svalt intresse utvecklingen av Linux på desktop-fronten. Jag tyckte då att för att klara av det här måste man vara alldeles särskilt kunnig och extremt intresserad av system och programmering.

Sedan dess har mycket hänt med användarvänligheten och jag har på känn att det är dags att ge Linux en ny chans.

Linux erbjuds nu åt vanliga människor på flera fronter. U-lands-laptoppen kommer att levereras med ett nedbantat Red Hat färdigt installerat. Och datorleverantören Dell kommer år 2007 ut med flere Ubuntu desktoppar.
Red Hat? Ubuntu? Namnet Linux täcker faktiskt en enorm varia av Unix-baserade operativsystem för de mest varierande programvaror. För närvarande kan mer än 300 olika paketeringar av Gnu/Linux uppbringas på marknaden. Ubuntu skiljer sig dock klart från mängden i fråga om användarvänlighet.

Linux-operativsystemet Ubuntu har en variant där man skapar en cd-skiva med hela systemet. Man kan testa att starta datorn från live-cd och så kontrollera att det finns stöd för hårdvaran. Ubuntu kan fritt laddas ned på internet. Men ett relativt snabbt bredband är då att rekommendera. Det tar nämligen sin gilla tid att ladda ned Ubuntu. Och att bränna cd-skivan. Installationprogrammet på cd-skivan är nästan 700 megabyte. Den för många bekanta programvaran Nero Express räcker bra till för bränningen av cd-skivan.

Det är en stor fördel att ha en extra hårddisk, eller att skapa en egen partition, för Linux-operativsystemet Ubuntu - och de Linux-baserade applikationerna. Man startar valbart upp Windows eller Ubuntu. Installationen kräver rätt mycket av datorn - 256 megabyte centralminne och 4 gigabyte fritt utrymme på hårdskivan. Även om Ubuntu inte uttalar speciella prestationskrav på processorn är nog en rätt pigg och nyter pc- eller mac-dator att rekommendera.

Ubuntu verkar långt mer människovänlig än någon tidigare Linux-version. Men, det finns ännu alldeles för mycket att ta reda på och fixa till för en vanlig vardagsanvändare. Även om Ubuntu har kommit ett steg närmare användarvänlighet så är det en bra bit kvar innan vem som helst ska börja använda det. Än så länge kräver det att man är speciellt intresserad och vill installera ett system som är krävande, framför allt vid installation. Själva användandet av systemet, när det är installerat, klarar nog en suverän användare. Så känner man någon bättre insatt som kan installera systemet - och fixa till drivrutinerna när det behövs - då kan Ubuntu varmt rekommenderas.

Inga kommentarer: