söndag, juli 08, 2007

Digital-tv på semesterstugan

Mickelsböle fortsätter i rollen som reträtt.

Uppmuntrad av framgången med det digitala tv-tittandet på sommartorpet i Esbo Nupurböle beslutar jag mig för en digital tv-premiär på reträtten i Borgå Mickelsböle. Stugan i Mickelsböle är en sann reträtt. Stugan är uppe på ett berg. Åkrar så långt ögat når. Och ändå är det mindre än 40 km till Helsingfors, mindre än 10 km till Borgå.

En snabbkoll av tv-täckningen visar att Mickelsböle ligger inom Esbo huvudsändarens täckningsområde. Vis av erfarenheten från Esbo testar jag den här gången usb-porten med omsorg. Bärbara Amilo-datorn packas in i bärväskan. Och Anysee-digiboxen i bärväskans ficka.

Stugan sätts i semesterskick. Backen putsas upp till trädgård och gräsmatta.

Efter en välsmakande grillmiddag är det så dags för tv-premiären. Men. Inte en endaste tv-kanal går att uppbåda. Signalen är helt enkelt för svag. Stugan är belägen så att Helsingfors ligger bakom bergssluttningen. Den äldre generationen påpekar spydigt att det analoga tv-tittandet har i tiderna gått hur bra som helst. På en enkel svartvit bärbar tv-apparat. Med en enkel teleskopantenn.

Vilken snopen sorti. Väl tillbaka i Esbo, kollar jag bärbara Amilon och Anysee-boxen på nytt. Inga problem. Utmärkt kvalitet på tv-signalen.

En närmare koll på Digitas täckningskarta avslöjar först ingenting nytt. Så kollar jag nyhetsbulletinerna. Digita har utökat antalet hjälpsändare i maj 2007. 36 nya hjälpsändare. På vardera sidan om Mickelsböle. Bland annat i Nyby, strax öster om Borgå. Kanske det är fast på det? Bärbara Amilo-datorn och Anysee-digiboxen får följa med på en ny tripp till Mickelsböle. Skanningen hittar inte en endaste kanal. Teleskopantennen på Anysee-boxen är helt enkelt för klen.

Det digitala tv-tittandet kräver en riktad antenn? På en tillräckligt hög husmast? Kompletterad med en maffig signalförstärkare? I så fall kan jag kanske använda datorn och Anysee-boxen för tv-tittande. Det smarta med Anysee-boxen är nämligen att teleskopantennen är pluggad i ett ordinärt rf-antennjack. Men att göra en osäker investering i en supereffektiv ute-antenn är inte en gångbar lösning. Det får det nog bli så att stugan i Mickelsböle får fortsätta i sin roll som reträtt. Tystnaden är så kompakt att man kan ta på den. Åtminstone de dagar som fåglarna inte gormar så förskräckligt. Eller vinden susar öronbedövande i trädkronorna.

Inga kommentarer: