onsdag, juli 25, 2007

RC7000 - Den ultimata combon

Dvd är en vetenskap - i sex akter

Combo-spelaren RC7000 är en s.k. multiformat dvd-inspelare med stereovideo och dv-ingång. Den spelar in till dvd från tv eller videokamera. Med digital kvalitet (576p). Och så kan den användas som videobandspelare (vhs).

Den ultimata combon. Dvd-inspelare och videobandspelare. Multimediaspelaren LG RC7000 Combo har visserligen inte hdmi, men den har analog komponent anslutning. En stereo video komponent utgång med dual progressive scan förbättrar en aning på kvaliteten på filmer på videokasett (576i till 576p).

Att spela in på dvd-skiva eller på videokasett är inte svårare än vanligt. I inspelningsläget +rw kan hela kapitel redigeras (raderas, flyttas, kombineras) - men tyvärr inte klippas (delas). Inte i inspelningsläget +rw. Mångsidigare redigering kan visserligen göras i inspelningsläget vr (dvd-rw). Men då är skivan inte mera avspelningsbar som en konventionell dvd.

Finessen i RC7000 är enkel kopiering mellan dvd och vhs. Endast en knapptryckning. Mycket praktiskt. Kopieringen från dvd till vhs går enkelt. Men inte tvärtom. Kvaliteten på videobandspelaren är problematisk. Videobandets stillbild flimrar hysteriskt i pausläget. Det betyder i praktiken att varken flimret eller reklaminslagena kan dubbas bort. Och inte heller klippas bort. Inte i inspelningsläget +rw. Mycket opraktiskt.

Först efter det att dvd-skivan avslutats (finaliserats, försetts med navigeringsmeny) kan den avspelas som en konventionell video dvd på datorn. Och endast dvd+rw skivor kan återanvändas efter finalisering. Bra att veta.

Dvd inspelning är en hel vetenskap - i sex akter. Till det yttre ser en cd och en dvd likadana ut. Den stora skillnaden är mängden information de kan lagra. En cd klarar 700 megabyte. En dvd rymmer 4,7 gigabyte. Det finns inte mindre än sex skivtyper att välja bland. Jag börjar med att välja r eller rw. För att kunna radera och skriva nytt måste jag välja rw. Ska jag välja cd är r och rw det enda jag behöver hålla ordning på.

Att välja dvd för bränning är komplicerat. Här finns två olika tekniska system. Plus (+r, +rw) och minus (-r, -rw). Lyckligvis levereras nya datorer och dvd-spelare med brännare som klarar av både plus och minus. För att fritt kunna radera och skriva nytt måste jag välja +rw. Men då går jag förstås miste om redigeringsmöjligheterna i -rw, i inspelningsläget vr. Mycket opraktiskt.

Att redigera bort flimmer och reklaminslag från dvd-inspelningar är något jag vill återkomma till. Med en för ändamålet passlig programvara. Kanske Nero 7 Premium Reloaded? Tills dess får jag excersera till fenomenet HD Ready.

Inga kommentarer: