onsdag, juni 13, 2007

HD Ready tv-tittare i blivande

Jag och tv:n ska vara HD Ready.

Vad det var skönt och enkelt att titta på tv på den gamla goda tiden. Analogt så det förslog. Soffpotatis kan jag vara också i fortsättningen men nu ska både jag och tv:n vara HD Ready. För att en tv ska få bära dekalen HD Ready krävs att apparaten kan visa minst 720 horisontella linjer, att den kan ta emot en hd-signal genom antingen analog (digital) komponentingång, dvi och/eller hdmi. Den ska klara upplösning i 1280x720 pixel (720p progressiv) och 1920x1080 pixel (1080i interlaced) samt att dvi och hdmi stöder krypteringen hdcp.

En djupare förståelse av tekniken är uppenbart av nöden innan jag, som tv-tittare, får rätten att bära dekalen HD Ready.

Interlaced scanning? Det kallas dubbelsvept på svenska. Bilden består av två bilder som flätas ihop. Först ritas udda linjer upp, sedan jämna. Snabba panoreringar kan dock ge en orolig bild. Progressiv scanning då? Det kallas enkelsvept på svenska. Hela bilden ritas upp på en gång, vilket ger en lugn bild. I bägge fall innebär det en knivskarp bild som är otroligt detaljerad. Om materialet jag tittar på är högupplöst nämligen. Vilket det inte är. Vanliga lågupplösta (720x576 pixel, 576i interlaced) digitala tv-sändningar pågår i Finland ända till år 2012. Och den rätt nyanskaffade tv-apparatens förväntade livsspann löper ut ungefär samtidigt.

Produktinformationen för Sony Bravia KDL-V26A11E var inte år 2005 så värst uttömmande. Efter jämförande, empiriska studier har jag under år 2007 kommit underfund med att dagens Sony Bravia KDL-26U2000, nästan in i minsta tekniska detalj, motsvarar sin föregångare. Åtminstone vad som gäller tekniska specifikationer för bild, videosignal och kontakter. Definitivt HD Ready. Priset har dock halverats på ett halvannat år. Men, ett lyckat köpbeslut år 2005 var det - med så knapphändig information till handa.

Det har varit ett nöje att följa med hur tv-apparaten automatiskt anpassar sig till materialets olika bildstorlek (wide och 4:3). Svärtan och kontrasten i Bravia-maskineriet har tillsvidare hållit måttet. Men så är det också bara lågupplöst material som avtittas. Dvd-spelaren är analogt scart-kopplad vilket inte heller är till fördel för högre bildkvalitet i tv-rutan. Bildförbättringen i Bravia-maskineriet gör dock ett under åt bildkvaliteten.

Komponentingång? Det finns på tv-apparaten. Dvi då? Det är en kontakt som används för att ansluta en dator eller dvd-spelare digitalt till en skärm. Hemdatorn klarar i varje fall inte av dvi. Inget problem. Tv-apparaten har heller ingen dvi. Än hdmi? Det finns på tv-apparaten. Det är framtidens digitala scartkontakt, som kan skicka både bild och ljud digitalt. Både dvi och hdmi stöder hdcp. Och det i sin tur är ett system som förhindrar otillbörlig kopiering av digital video och ljud. Definitivt HD Ready. I varje fall tv-apparaten Sony Bravia KDL-V26A11E.

Dvd-spelaren LG RC7000 har visserligen inte hdmi, men den har komponent video anslutning (Progressive Scan Video Out). HD Ready tv-tittaren är definitivt i blivande. Dimissionen får vänta tills jag fått tag på något passligt, högupplöst dvd-material.

Inga kommentarer: