onsdag, juli 11, 2007

MacBook Pro för 2.850 euro

Ingen ids göra virus för för så få.

Ju mera jag hör om de vardagliga begränsningarna i hanteringen av programvarorna i Apples gränssnitt Mac OS X Tiger, desto säkrare verkar en satsning på Boot Camp-virtualtekniken med MS Windows i Mac-dator. Om det nu en gång ska vara en Mac-dator. Mac OS X Tiger innehåller numera en rad olika funktioner och tekniker som gör det möjligt för Mac-datorer och pc-datorer att fungera problemfritt tillsammans. Bra.

En Mac och en pc kan ingå i samma Windows-nätverk, kan enkelt dela filer och använda samma externa enheter, som skrivare, bildläsare och kameror.

Kanske en wireless-born MacBook Pro med 17-tums vidbildskärm? Med minst 2GB centralminne. Och ett snabbt, Vista-kompatibelt grafikkort med 512MB minne. Samt dvi-adapter för AV-miljön. Oundviklig anskaffningskostnad på minst 2850 euro? Dubbelt mer än vad en motsvarande pc-dator kostar. Plus 300 euro för MS Windows Vista Home Premium. Och en förnämlig vink om varför Mac-ägarna är så få. Men så får man också två datorer i ett och samma paket.

När inbitna Mac-ägare hör pc-folket klaga över virus skänker de en tacksam tanke till att Mac-ägare är så få att ingen ids göra virus för dem. Men det betalar sig inte att vara helt enögd. Det finns väldiga fördelar med pc-datorer. Programutbudet är enormt jämfört med Mac-plattformen. Och allting i pc-omgivningen är kompatibelt. Dessutom har det mesta av användarvänligheten numera spillt över i pc-världen. Och när det nu har kommit Mac-datorer med MS Windows är gränsen mellan Mac och pc nästan utsuddad. Men bara nästan.

Den gamla Mac-plattformen har ersatts av datorer med Intel Core Duo-processorer. Det sista argumentet mot att skaffa en Apple-dator har försvunnit med Boot Camp, ett litet fiffigt program som låter mig installera och köra Windows på en Mac-dator med Intel-processor. MS Windows körs, när det är installerat, på en egen partition med full kraft. Jag får det bästa ur två världar: Apples elegans och unix-operativsystemet Mac OS X Tiger - samt Windows-världens enorma program- och tjänsteutbud. Det är faktiskt som att äta kakan - och ändå ha den kvar.

Apples Mac-datorer har i egentlig mening inte varit konsumentdator. När drygt nio av tio användare utnyttjar pc-datorer med MS Windows är det inte alls förvånansvärt att företag och myndigheter i första hand tar fram lösningar för Windows-användare, snarare än för dem som använder Mac eller Linux. Det finns t.o.m. många webbtjänster som inte kan köras på Mac-datorer. Och som datoranvändare är jag främst intresserad av att kunna använda min dator till så stor nytta, och så stort nöje, som möjligt. Men tiderna förändras. Och Mac med dem. Morgondagens Mac börjar ha allt som definierar en bra konsumentdator. Snart också volym- och prismässigt? Det kan bli en verklig stötesten för Linux-datorn.

Men det är som bekant inte bara i Microsofts omgivning som det upptäcks säkerhetshål. Apple har haft fullt upp den senaste tiden och släppte för en tid sedan ett par patchar. En patch för Quicktime - ramverket för Apples multimediahantering. Täppt säkerhetshål i Samba, som används för fil- och skrivarhantering (alias utforskaren i MS Windows). Det är viktigt att komma ihåg att även om en viss miljö är hårdast utsatt för angrepp och elak kod så är ingen undantagen. Apples Mac OS omgivning må ha färre allvarliga säkerhetshål än MS Windows miljön, men Apples arroganta sätt att hantera dem påminner om Microsofts för fem år sen.

Inga kommentarer: