fredag, februari 08, 2008

Laglöst förbjuden fruktsamhet

Ingenting vunnet på att inte våga.

Jag har lyckats med konststycket att fixa till en fimstump på en dvd-skiva som snällt låter sig visas upp i multimediaspelaren i tv-miljön. I det trendriktiga Linux-operativsystemet Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon faktiskt.

Marizas fado-konsert i Lissabon är bränd på en kopieringsskyddad dvd-skiva. Betalprogrammet Nero 7 Premium Reloaded förvägrar mig en säkerhetskopia i samma dvd-videoformat som dvd-skivan.

Sonys multimediaspelare vägrar blankt att kopiera dvd-videoskivan på hårdskivan.

Jag är berövad mina eu-stadgade rättigheter som konsument. På något sätt retar mig ett så stramt tilltaget kopieringsskydd. Det enda sättet är att förfalla till laglöshet och låsa upp ett orättvist kopieringsskydd. Den förbjudna frukten lockar.

Ett blint hopp in i it-osäkerheten lockar däremot inte. Linux-operativsystemen anses vara minimalt riskbelagda för virusbesmittning. Linux-ivrarna är nämligen så förtvivlat få att ingen ids skapa virus för dem. Fritt fram för för riskabla experiment i Ubuntu alltså. Ingenting vunnet på att inte våga.

En handfull försök med dvd-filmomvandlaren OgmRip i Ubuntu - och jag får till stånd två funktionsdugliga ljudfilmsversioner. Den ena som en mp4-video med aac-ljud. Den andra som en avi-video med mp3-ljud. Av avi-videon med mp3-ljud konverterar beredningsprogrammet DeVeDe snällt en iso-spegelkopia för bränningen av dvd-videoskivan. Men inte av mp4-videon med en aac-ljud. Och videospelaren VLC bekräftar att iso-spegelkopian faktiskt innehåller en ljudfilm i dvd-videoformat.

Jag för över mp4- och avi-filmstumparna till usb-minnestickan i Linux-miljön och öppnar dem i Windows-miljö. Mp4-filmen kan endast visas som ljudfilm i videospelaren VLC - och som stumfilm i Windows Media Player och Nero Showtime. DVD-bränningen i Nero resulterar följaktligen också i en video i dvd-stumfilmsformat.

Avi-videon kan däremot visas i Windows-miljön som ljudfilm i videospelaren VLC och också i Windows Media Player och Nero Showtime. DVD-bränningen i Nero resulterar i en felfri dvd-ljudfilm i videoformat. Och innehållet i dvd-skivan låter sig också snällt visas upp som ljudfilm i Sonys multimediaspelare i tv-miljön.

En överraskning är att Windows Media Player visar upp mp4-stumfilmen och avi-ljudfilmen endast om multimediaspelaren Nero Showtime är installerad på datorn. En annan överraskning är att den i övrigt fenomenala mediaspelaren RealPlayer 11 varken tolererar mp4/aac- eller avi/mp3.

Sony demonstrerar dubbelmoral i sin inställning till kopieringen av den nyskapade dvd-videoskivan. Sonys multimediaspelare vägrar blankt att kopiera dvd-videoskivans originalversion på sin hårdskiva. Och den går inte heller med på att skapa en kopieringslista av den nya dvd-skivans videoklipp för kopiering på hårdskivan. Men Sony ger en oväntad responsvink om att kopieringsskyddet kan kringgås - med direktkopiering (Dubbing). Följaktligen är filmsnutten med Mariza nu på multimediaspelarens hårdskiva.

Inga kommentarer: