fredag, december 28, 2007

Användarvänlig dvd-speldosa

Mediaspelaren tillhör kvinnans revir.

Sonys multimediaspelare bjuder på samma godis som en mediedator med programvaran Media Center. Användarvänligheten i tv-funktionerna är dock i en helt egen klass i den fenomenala speldosan Sony RDR HXD870B.

Användarvänlighet kan mätas ganska enkelt. Lotshustrun vägrar blankt att använda den tidigare combo-spelaren. Den nya dvd-speldosan är emellertid nu i ett så flitigt kvinnobruk att den gamla combo-speldosan i all hast måste installeras till männens försvar till den antika tv-burken i biblioteket. Kvinnors smak i filmfrågor skiljer sig diametralt från männens.

Och speldosan Sony RDR HXD870B syns nu tillhöra kvinnans revir.

Yles Teema-kanal bjuder på ett gåvopaket på annandag jul. Alla åtta avsnitt av tv-serien Greven av Monte Cristo i ett enda långt svep. Nästan sju timmar sammanlagt. Lotshustrun vill utnyttja tv-serien i sina studier av det talade franska språket. Och hon klarar av inspelningen på hårdskiva med bravur. Helt suveränt.

Till och med tv-seriens dvd-textning låter sig nu snällt spelas in. Vilket inte var fallet i de allra första försöken.

Med dagens erfarenhet känns det självklart att dvb-textningen ska vara aktiverad på den digitala tv-apparaten. Och dvb-textningen ska naturligtvis också vara aktiverad i en multimediaspelare med en egen digital tv-mottagare. Så - om bägge inställningarna är aktiverade så blir man lindrigt sagt förbryllad av att texten saknas på inbandade filmer. Att det är dvb-textningen som strular är klart. Texten saknas nämligen på tv-sändningar som bandas från kanalerna TV1, TV2, Teema samt FST5. Alla med Yle som gemensam nämnare.

En grundlig navigation i multimediaspelarens mångbottnade menyer avslöjar en tredje inställning. Inbandningen av dvb-texningen är i default frånkopplad. Högst opraktiskt. Efter omkoppling till aktivt läge är de inspelade filmerna klanderfritt textförsedda.

Finesser är ibland riktigt knepiga att ställa in. Jag anser att inbandning av dvb-textning i default borde vara påkopplad. Vem som helst klarar inte av att gräva fram alternativet ur en snårig menyhantering.

Det fina med Sonys speldosa är att den krävande omkonfigurationen är ett engångsbehov. Efter det är den digitala speldosan enkel att använda av vem som helst. Men så är inte fallet med en hemdator. Den pockar stup i kvarten på expertiskunskaper.

Videoredigering av inbandningarna på Sony-speldosans hårdskiva är underbart enkelt. Lotshustrun är inte motiverad till detta så det är ett av de få tillåtna maskulina nöjena. Skräpet i början av inspelningen är urenkelt att klippa bort. Snabbspolning, varierad med effektivt kapitelsök, för mig på några sekunder till filmslutet. Detta gör att skräpet i slutet av inspelningen också är enkelt att klippa bort. Att klippa bort insprängd reklam är tyvärr lite jobbigare - men inte alls omöjligt.

Och förresten är reklamen rentav rolig att snabbspola - med ljudet avstängt. Jag tror det associerar till spolning i vattentoaletten.

Lotshustrun är hur motiverad som helst. Det går inte att tvivla på. Kopieringen från hårddisk till dubbellagrad dvd-skiva är ett knepigt göromål. Men kvinnan går inte mera att hejda. Till och med bygget av kopieringslistan, med knoppisk uppsamling av åtta filmtitlar, går som en lek. I detta fall körs kopieringen i realtid. Nästan sju timmar film låter sig kopieras på nattens sju timmar. Kanske jag borde göra mig en egen kopia? Kopiering för eget och vänkretsens behov är ju helt lagligt.

Att eventuellt kopiera dvd- eller vhs-innehåll på hårdskiva kräver i princip inte heller ständig närvaro. Kopieringen görs då för all del i realtid - men nattens timmar räcker bra till för det. Tanken på redigering av gammalt videomaterial känns lockande igen.

Uppdatering:

Strömavbrott på morgonnatten. Dvd-kopian är oduglig. Nåja, originalet finns kvar på hårdskivan - vi kör en ny kopiering. Men denna gång med bara fyra avsnitt per dvd-kopia. Sammanlagt dryga tre timmar.

Ett underverk äger rum. Dvd-kopian snabbkopieras och kommer till på bara 40 minuter. Likaså den andra dvd-kopian. Nästan sju timmar film låter sig kopieras på en dryg halvannan timme. I toppkvalitet dessutom.

Inga kommentarer: