onsdag, december 19, 2007

3g-bredbandet är för nördar

Visst är allting lätt för den som kan.

Det trådlösa 3g-bredbandet verkar vid första påsyn riktigt praktiskt och användbart.
Isynnerhet i stadscentra och längs större farleder. I glesbygden är det tyvärr lite si och så med snabbheten.

Installationen av 3g-modemet och -programvaran är automatisk. Instruktionerna är enkla och överskådliga. Sim-kortet ska ibland vara instucket - för det mesta inte.

Men det är en bedräglig idyll.

Lotsen klarar elegant av att använda och demonstrera 3g-bredbandet på den bärbara Amilo-hemdatorn på Windows XP. Men alla försök på Vista-datorer stöter på patrull. Varför? Jo, operativsystemet MS Windows Vista kräver uppgradering av drivrutinerna för 3g-modemet.

Mobiloperatören Elisa är normalt likgiltig för konsumenterna. Det är de inte ensamma om. Konkurrenterna är lika goda kålsupare. Elisa-hemsajten knystar ingenting om Windows Vista. Och inget om någon support-sajt heller. Men med god tur kan man snubbla på Elisas Support-sajt. Inte för att det där heller knystas om Vista-uppdateringar. Med en viss rutin och en god portion envishet hittar jag användbara länkvinkar till huvudmannen Vodafone.

Programvaran i 3g-modemets flashminne är helt utdaterat visar det sig. Vodafone upplyser om hur 3g-modemets firmware och WMC-programvaran i flashminnet ska uppdateras för Windows Vista. Jag klarar av det - med ett rejält darr på ribban. Jobbet är tydligt avsett att utföras av rutinerade nördar. Sim-kortet ska ibland vara instucket - för det mesta inte. Usb-pluggen ska ryckas ut 1-2 gånger under proceduren. Och så ska man vänta 1-2 minuter per gång innan man pluggar den tillbaka. Instruktionerna påtalar inga nördiga självklarheter. Men allting är ju lätt för den som kan.

Elisas Support-sajt förutsätter att man spanar in nyckelorden: wmc, lite och usb. Dessutom ska man kunna avgöra rimligheten i programmens versionsnumreringar. Vodafone informerar tydligare - bara man hittar informationen. Jag faller i en stilla förundran - varför levererar mobiloperatören Elisa inte 3g-modemet färdigt Vista-klart? Alla konsumentdatorer är ju i julens inväntan försedda med Windows Vista.

Uppdateringen till den färskaste WMC-programvaran går som den föregående. Sim-kortet ska ut - och så ska det in. Usb-pluggen ska ut - och så ska den in. Och sedan är det dags för det stora panikanfallet. Det trådlösa 3g-bredbandet fungerar nämligen inte mera på den bärbara Amilo-hemdatorn på Windows XP.

Med en god portion tur hittar jag Elisas pdf-instruktioner. Där hittar jag upplysning. Det räcker inte med att WMC-programvaran är uppdaterad i 3g-modemets flashminne. Installationen på windows-hemdatorn ska också göra om. Men för att det ska lyckas måste jag avinstallera den tidigare versionen - för hand. Och - efter det fungerar installationen av 3g-modemet och -programvaran automatiskt.

Men hur allt detta går till berättar Elisa narurligtvis inte. De hänvisar lakoniskt till instruktionerna i det ursprungliga leveranspaketet. Jag kommer turligen ihåg proceduren. Sim-kortet ska ut - och så ska det in. Usb-pluggen ska ut - och så ska den in. Och nu fungerar det trådlösa 3g-bredbandet igen på den bärbara Amilo-hemdatorn på Windows XP. Visst är allting lätt för den som kan.

Uppdatering:

Jag får till låns en sprillans ny Vista-dator. Installationen av 3g-modemet och -programvaran är automatisk. Lätt som en plätt.

Fast, hela uppdateringsarbetet är i sig klart avsett att utföras av rutinerade nördar. Inte av vanliga människor på ensliga hemdatorer. Det är nog en god bit kvar innan vem som helst ska börja använda trådlöst 3g-bredband.

Inga kommentarer: