söndag, oktober 28, 2007

Förföljd av 3g-bredbandet

Avstå från uppladdning av stora filer.

Grönt ljus. Blått ljus. Ljusblått ljus. Ja, det är fråga om en led-lampa på 3g-modemet som byter färg beroende på 3g-kopplingens typ och hastighet. Ljuset färg avslöjar vilket mobilnät det usb-kopplade Vodafone 3g-modemet för stunden är uppkopplat på.

3g-bredbandets typ och hastighet varierar kraftigt - oberoende av täckning. Läget, vädret och växtligheten påverkar uppkopplingen.

Ttillsammans med intensiteten i den övriga nättrafiken.

Men det roliga med 3g-bredbandet är att det förföljer användaren. Uppkopplingen flyttar sig på samma sätt som samtalen i mobiltelefonen. I princip kan man tänka sig att upprätthålla ett Skype-samtal i ett rörligt fordon - tåg, buss eller bil. Nätets prestanda avslöjas endast av olika färger i led-lampans ljus. Grönt ger max. 53kbps (gprs) - i bästa fall max. 236kbps (edge). Blått ger max. 1,8mbps (umts) - och ljusblått max. 3,6mbps (hdspa).

Hemmavillan befinner sig i armhålan av Noux fritidsområde i Esbo. Gammeltorpet befinner sig i samma by men på andra sidan Nupurberget. Båda fastigheterna befinner sig enligt täckningskartan i ett område med edge-täckning. Närmaste område med hdspa-täckning ligger enlig kartan fyra kilometer österut. Uppkopplingen i villan kommer i bästa fall upp till 236kbps - stundvis bara 53kbps. Skype-samtalen pausar - men funkar ändå bättre på 3g-bredbandet än på wlan i hemmanätverket.

Om jag flyttar mig till byns ölpub, hundra meter norrut, lyser led-lampan i ljusblått. Inne i gammeltorpets södra knut lyser led-lampan i ljusblått - men strax utanför, tio meter norrut, byter ljuset till grönt.

Baggböle i norra Helsingfors befinner sig enligt täckningskartan djupt inne i ett område med hdspa-täckning. Under merparten av en timmes 3g-session växlar ljuset mellan blått och ljusblått. Men de första tio minuterna är ljuset grönt. Oberoende av ljusets färg upprätthålls Skype-samtalen klanderfritt och oavbrutna.

Folkhälsans Seniorhus i Brunakärr ligger fyra kilometer söderut från Baggböle. Och ytterligare två kilometer söderut ligger Folkhälsans Infotek i Tölö. Jag antar att 3g-bredbandet uppför sig där på samma sätt som i Baggböle.

Reträtten i Mickelböle i Borgå ligger enligt kartan djupt inne i ett område med edge-täckning. Omringad av fläckar med gprs-täckning. Närmaste områden med hdspa-täckning ligger tio kilometer västerut - eller tio kilometer österut - eller tio kilometer söderut. Resultatet är väntat - grönt ljus och 53kbps (gprs). Skype-samtal går inte alls. Testvideon på webben rör knappt på sig. Surfandet på offentliga sajter är sirapssegt.

Med tanke på 3g-användningen i fritidstugorna har jag ingen orsak att höja på 512kbps hastigheten på 3g-abonnemanget. Men det gäller för mig att komma ihåg att den annonserade hastigheten bara gäller mottagning. Avsändande är alltid begränsat till max. 53kbps. Så, det gäller att hålla e-postens bildbilagor små - och att avstå från uppladdning av stora filer till webbaserade näthårddiskar.

Uppdatering:

Bor man innanför Turbo 3G-zonerna är det suveränt smidigt att surfa via 3G. 3G-nätverket verkar på alla sätt längre utbyggt i Sverige än 3G-näten i Finland.

Uppdatering:

Vodafone usb-modemet stöds inte på nya Intel-baserade Mac-datorer på Mac OS X. Och inte heller på Pc-datorer på nya MS Windows Vista.

Uppdatering:

Vodafone usb-modemet behöver en uppdatering för att fungera i Windows Vista. Men - Elisas Supportsajt är väldigt asketisk. Experter ger råd åt experter. Turligen linkar Elisa till Vodafones supportsajt. Uppdateringen av modemet (Firmware E220 11.110.05.00.00) lyckas. Likaså uppdateringen av modemets programvara (WMC Lite version 2.1.6.1). Och 3g-bredbandet fungerar.

Det är en god bit kvar innan vem som helst ska börja använda trådlöst 3g-bredband. Supporten riktar sig inte till oss människor.

Uppdatering:

En obändig envishet i kombination med en viss rutin i Windows-användning hjälper mig att hitta vinken om den färskaste versionen av WMC Lite. Programvaran låter sig uppdateras till version 3.2.1.156. Men - den fungerar inte. WMC Lite måste också usb-installeras på nytt på datorn. Och - då fungerar 3g-bredbandet. En koll i programmappen avslöjar att det numera finns en skild Setup för Windows XP och en annan för Windows Vista.

Inga kommentarer: