söndag, oktober 07, 2007

Mobilt bredband ger fri rörlighet

3g-nätet stöds på Mac-datorer.

Jag har studerat alternativ till mobila bredband och länge lutat åt att skaffa ett trådlöst @450-bredband. Men tre saker bekymrar mig i det fallet - att kostnaderna för första året är maffiga 745 euro - att täckningen på glesbygden minst sagt är usel - och att @450-bredbandet släpps först i december 2007. Operatören TeliaSonera har ingen brådska.

Vid senaste koll blev kostnaderna för Elisas trådlösa 3g-bredband 580 euro för första året.

Och täckningen i Nupurböle i Esbo och Mickelsböle i Borgå var minst sagt usel.

Men tiderna ändras. Nu täcker Edge-nätet (384 kbps) bägge byarna och hdspa-nätet (2 mbps) hela Helsingfors. Och så har priserna gått ner. Ingen öppningsavgift. Användningen kostar 12 euro i månaden (512 kbps). Utan data-begränsningar. Vodafone usb-modemet kostar 120 euro. Första årets kommunikationskostnader är sammanlagt 264 euro. Det är ett erbjudande som jag inte kan säga nej till.

Nu råkar det sig dessutom att it-akuten i lotsningen kan dra nytta av det trådlösa 3g-bredbandet - i Helsingfors. I samband med it-lotsning på Luckan i Forum, på Infoteket i Tölö, på Seniorhuset och Majblomman i Brunakärr samt på Nystugan i Baggböle. Allt som behövs för installation finns integrerat i Vodafone usb-modemet. Det trådlösa 3g-bredbandet borde i princip gå lekande lätt att flytta mellan datorer.

Endast Luckan har haft trådlösa wifi-/wlan-kontakter att erbjuda användare av bärbara hemdatorer. De andra ställenas café-datorer har använts via Folhälsans fasta bredbandskontakter - med de för kontorsfolket så typiska begränsningarna i användningsmöjligheter. Det trådlösa 3g-bredbandet erbjuder samma gränslösa service som det fasta bredbandet hemma.

I princip kan det trådlösa 3g-nätet användas också på en MacBook Pro. Vodafone usb-modemet stöds på gamla Motorola-baserade Mac-datorer. Men inte ännu på nya Intel-baserade Mac-datorer - d.v.s. inte på Mac OS X. Men - i princip nog på Windows Vista.

It-telefoni via Skype kommer att vara avslöjande test av prestandan på 3g-bredbandet (512 kbps) med bärbara Amilo-datorn.

Uppdatering:

Vodafone usb-modemet stöds inte på nya Intel-baserade Mac-datorer på Mac OS X. Och inte heller på Pc-datorer på nya MS Windows Vista.

Inga kommentarer: