onsdag, oktober 03, 2007

Det kan bli dyrt att köpa billigt

Anvisningen får håret att resa sig.

För något år sedan köpte lotshustrun ett självmonterbart utelager av märket Luoman. Det var bara att lyfta på. Som ett pussel. Stock efter stock. Stocken var inte häv men 34mm var ändå ett rejält virke. Tak- och golvvirket var färdigt sågat. Täcklister och spegelbräden likaså. Inte ett sågtag behövdes. Virket var utvalt och av prima kvalitet. Lite dyrt var det förstås.

I år ville lotshustrun ha ett väderskydd för brunnen. Ett kombinerat utelager och brunnsskydd.

Första tanken var att ställa upp ett skydd i form av ett utedass. Själva tanken var praktisk men med en lite riskabel association. Måttena var dock lite för knappa för brunnsringen.

Ett skydd i form av en lekstuga kanske? Med tillräcklig nockhöjd. Men ett självmonterbart utelager av märket Luoman är lite dyrt förstås. Ett Google-sök hittade ett självmonterbart utelager av märket Rosendahl. Och priset var faktiskt lägre än priset på det rejält mindre utedasset. Med den goda Luoman-erfarenheten i minnet görs affären på nätet. Med en trådlös borrmaskin som bonus. Priset betalas i två fakturor på nätbanken. Första fakturen vid orderbekräftelsen och den andra strax innan leveransen vecka 35/2007.

Vecka 35/2007 kom och gick. Leveransen var kopplad till en 2-veckors standardförsening. Vecka 37/2007 tar jag telefonkontakt via Skype med agenten i Norra Finland. Agenten lyckas med konstycket att få lekstugan levererad till veckändan. Leveranspaketet öppnas och materialet sorteras och flyttas i regnskydd. Trossbottnet är klart så det är bara att börja på ihopmonteringen. En snabb blick i monteringsanvisningen får håret att resa sig på huvudet.

Med att lusläsa nätsidan med leveransinnehållet hade sanningen delvis avslöjats. Stocken är inte häv men 21mm är alls inget rejält virke. Monteringsanvisningen ber om snedspikning med 75mm spik i spånten på varje hörnkors. En test utförs på likartat virke. Ingen i hushållet klarar av att som anvisats spika flere än två spikar av fem. Stockvirket är kvistigt. Kvistigare än testvirket. Drygt våhundra 75mm spikar borde spikas in felfritt. En koll i leveransinnehållet avslöjade dessutom att varken tak- eller golvvirket var färdigsågat. Inte heller täcklister eller spegelbräden. En hjälpande hand från Elias är av nöden.

Handymannen anländer påföljande tisdag. Försedd med elektriskt sågbord och pneumatisk spikpistol med mera. Med ett enhälligt beslut tas totalt avstånd till användande av 75mm spik. I stället skjuts 51mm pistolspik i spåntkryssen. Förrymda spikspetsar putsas elegant bort med en liten trådavbitare. Virket är naturligvis inte av Luoman-kvalitet. Det behövs en ansenlig övertalningsförmåga att få stockarna rakt och felfritt i stockspånten. Sågbordet och spikpistolen är i flitigt bruk i tak- och golvmonteringen. I monteringen av täcklister och spegelbräden likaså. Vi struntar i monteringsanvisningens råd om att klyva bräder till lister. Golv- och taklister finns i gammalt lager.

Lotshustrun monterade upp Luoman-förrådet på tre dagar. Med gratis assistens av hemmafolket. Rosendahl-bygget tog också tre dagar att montera upp. Med betalassistens av handymannen och hans verktyg. I själva verket får lotshustrun punga ut med lika mycket till för arbetet som det omonterade leveranspaketet kostade. Sammanlagt blir nybygget lika dyrt som ett självmonterbart förråd av märket Luoman. I 34mm lättstock. Det kan bli dyrt att köpa billigt.

Inga kommentarer: