onsdag, oktober 10, 2007

Fenomenala don för språkstudio

Ghettoboostern är ett enkelt rejält don.

Så kom då dagen då all teori omsätts till praktik. Lotshustrun går på en grundkurs i franska. Med kursboken Franska 1 - och vidhängande audio cd. Ghettoboostern med cd-spelare är till utmärkt hjälp i att lyssna och repetera. Försynt och miljörätt med hörlurar för öronen.

Men visst kan man göra någonting med datorn? Något bättre kanske? Allting börjar med att rippa (kopiera) cd-innehållet. Windows Media Player är fin på att skapa olåsta mp3-filer. Men informationen om titel, författare och genre får man komplettera för egen hand. Sedan är det lekande lätt att lägga till mappen i iTunes bibliotek - för synkronisering med mp3-spelaren iPod nano.

Språkkursen beter sig i iPoden precis som en mp3-ljudbok.

Lotshustrun kan försynt och miljörätt lyssna och repetera med hörlurar för öronen. Den skrymmande ghettoboostern är förbjuden i biblioteket men lotshustrun är förvisso välkommen att lyssna och repetera med iPoden dockad i Jbl-musikstationen. Eller att lyssna och repetera i stereoanläggningen med iTrip-sändaren dockad i iPoden. Ingendera alternativet till ghettoboostern faller dock lotshustrun i smaken. Ghettoboostern är ett rejält don och den är enkel och lättanvänd.

Framgången med språkkursen på iPoden lockar till ett försök med en enkel språkstudio i datorn. Med det fenomenala bandnings- och ljudredigeringsprogrammet Audacity. Import av mp3-språkfil till ljudspår med färdigt inlästa och pausade glosövningar. Och bandning av lotshustruns uttalsövningar på grannspåret. Avlyssningen av bägge ljudspåren samtidigt ger lotshustrun förtäffliga möjligheter att korrigera eventuella brister i sitt uttal.

Inga kommentarer: