söndag, oktober 14, 2007

Ubuntu på en gammal hemdator

För rutinerade Windows-användare.

Vad ska man göra med en gammal hemdator som inte pallar för Windows Vista. Och som redan börjat slöa till på Windows XP. Jo - man riggar upp gammeldatorn med Linux-operativsystemet Ubuntu 7.04 Feisty Fawn. Det är faktiskt den enda Linux-distrubutionen som på något avlägset vis kan kallas konsumentvänlig.

Ubuntu 7.04 Feisty Fawn kan varmt rekommenderas - men enbart åt rutinerade Windows-användare med Linux-ambitioner. Även om Ubuntu har kommit ett steg närmare användarvänlighet så är det en bra bit kvar innan vem som helst ska börja använda det.

Hur gammal kan då en Ubuntu-kompatibel hemdator vara? Inte alls så gammal - i högsta lag 2-3 år. Bärbara Amilo-hemdatorn är av årsmodell 2004. Stationära Scaleo-hemdatorn är av årsmodell 2005. Bägge två passar alldeles utmärkt till Ubuntu-datorer. Ubuntu 7.04 Feisty Fawn kräver minst 256MB centralminne och 4GB fritt skivminne (som installerad version). Med att starta Ubuntu från Live CD klarar man sig med 2GB fritt skivminne.

Men bärbara Amilon och stationära Scaleon klarar sig utmärkt på Windows XP. Inga större anledningar att byta XP alltså. Isynnerhet inte då Ubuntu 7.04 Feisty Fawn kan installeras och startas i dual boot.

Stationära ErgoPro-hemdatorn från år 1997 hade varit en önskvärd Linux-kandidat. Ett centralminne på bara 64MB är en stor stötesten. Stationära ErgoPro-hemdatorn av årsmodell 2000 med sitt 192MB centralminne och 3GB skivminne (1GB fritt) verkar lämpligare. Ett försök med start av Ubuntu 7.04 Feisty Fawn på Live CD är värt mödan.

Men oj! Något långsammare har inte skådats sedan stationära ErgoPro-hemdatorn från år 1997 kördes med F-Secure Internet Security 2006 och MS Office 2000 - på Windows 2000. Det är bara att ta skeden i vacker hand och konstatera att Ubuntu-kraven på minst 256 MB centralminne och 2GB fritt skivminne (Live CD) är absoluta minimikrav. Det betyder i praktiken att en sju år gammal hemdator är på tok för gammal för Linux-operativsystemet Ubuntu. En 2-3 år gammal hemdator är (teoretiskt sett) lämplig.

Linux-ivrarna jublar över möjligheten till uppstart av Linux via Live CD. Men hur är det med it-säkerheten i det fallet? Min Live CD med Ubuntu 7.04 Feisty Fawn är från juli 2007. Eller tidigare. Under perioden juli-september har 195 säkerhetsuppdateringar laddats ned. Min Live CD är sannerligen helt utdaterad. Och det är faktiskt samma Ubuntu-version som finns för nedladdning på nätet. En gammal Live CD är följaktligen en uppenbar säkerhetsrisk.

Uppdatering:

Jag har nu en ny Live CD med Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon från oktober 2007.

Inga kommentarer: