tisdag, maj 08, 2007

Samtal med gubben på Månen

Vissa pauser känns olidligt långa!

Flashminnen på usb-stickor har i praktiken ersatt disketten som mobil lagringsenhet. Den ökade prestandan och kapaciteten har dessutom gett flashminnet en helt ny dimension i.o.m. bärbara U3-programvaror. Sandisk Cruzer Mikro USB Flash Drive har åkt runt i Helsingfors på provturer med det färdigt installerade it-telefoniprogrammet Skype.

En snabb, prioriterad 1-2 Mbps bredbandsuppkoppling är till stor fördel. Vid vanliga röstsamtal räcker ett 1Mbps Adsl-bredband utmärkt. Skajpandet på den stationära Scaleo-hemdatorn gav samma fina resultat som testerna på några offentliga cafédatorer.

Men inte på den svagaste länken - inte på den trådlöst uppkopplade bärbara Amilo-hemdatorn. I det fallet var skajpandet faktiskt lika tålamodsprövande som ett vanligt samtal med gubben på Månen.

De långa pauserna kan ha berott på den svagare utrustningen och på den låga kvaliteten i den trådlösa uppkopplingen. Lika sannolikt kan man misstänka tidpunkten för testet visavi Adsl-uppkopplingen. Nätoperatören Elisa har tydligt undervärderat behovet av koppartråd under eftermiddagsrusningen.

Inga kommentarer: