söndag, februari 03, 2008

Fotoassistens i konkurrens

Picnic kan integreras med Picasa.

En kunnig finsmakare med enkla behov i bildhantering, har glädje av en närmare bekantskap med gratisprogrammet Paint.net 3.22. Installationen förutsätter dock att man skött Windows (.NET Framework 2.0) uppdateringar.

Paint.net kom ursprungligen till som en ersättare av Windows Paint - men mångsidiga Paint.net är mera än ett digitalt skissblock.
Gratisprogrammet Windows Paint kan användas för att rita, färglägga och redigera bilder.

Jag kan använda Windows Paint som ett digitalt skissblock - skapa enkla bilder och kreativa projekt eller lägga till text och design i andra bilder. Exempelvis i bilder från en digitalkamera. Fördelen med Paint är att det är en del av Windows. Man behöver inte ladda ned programmet på webben för att installera det på sin dator.

Paint.net ersätter suveränt gratis bildvisningsprogram - men som ersättare till billiga bildredigeringsprogram ska man inte räkna det. Paint.net klarar bara grundläggande funktioner. Jag kan fixa till digitalfoton, göra redigeringar, beskära och ändra storlek.

I användningen påminner Paint.net faktiskt om bildredigeringsprogrammet Adobe Elements. Men man letar förgäves efter proffsiga egenskaper i verktygen. Programmet är ytligt integrerat till Microsofts nya fotoassistent Live Photo Gallery - som i sig är en allvarligt tagen konkurrent till Googles fotoassistent Picasa. Integrationen till andra Live-tjänster samt kopplingen till Yahoos ytterst populära webbaserade bildtjänst Flickr medför att fotoassistenten Picasa inte mera är utan konkurrens. Inte på datorn - och inte heller som webbalbum och bildspel på webben.

Flickr är favoritsajten framför alla, för många fotar digitalt. Här kan man lägga upp sina digitala fotoalbum på enkelt vis, tagga bilderna för att lättare hitta och dela med sig till andra. Flickr har infört online-baserad redigering av bilder, och som teknik har man valt det Flash-baserade online-verktyget Picnic. Men Picnic kan numera förstås också integreras med Googles Picasa webbalbum.

Inga kommentarer: