fredag, februari 15, 2008

Nybörjaren i online - i Ubuntu

Duka Linux-bordet för nybörjaren.

Även om Linux-operativsystemet Ubuntu har kommit ett steg närmare användarvänlighet så är det en bra bit kvar innan vem som helst ska börja använda det.

Om linux-bordet är färdigt dukat med online webbtjänster i Ubuntu så klarar en användare med anspåkslösa behov och behjälplig windows-vana av utmaningen med bravur.

Hemdatorn ska givetvis ha Ubuntu färdigt installerat och inställt. Ubuntu ställer rätt höga krav men datorn kan gott ha ett par år på nacken. Jag har själv en 2-årig stationär Scaleo hemdator i till mitt förfogande.

Den är försedd med en 1,8GHz processor, 512MB centralminne, 160GB skivminne, CD/DVD och nätverkskort. Alldeles tillräckligt med prestanda för Linux-operativsystemet Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon.

Användningen av online webbtjänster förutsätter å ena sidan uppkoppling på internet och ett snabbt bredband. Jag har själv ett 2Mbps adsl-bredband - men med lite tålamod räcker halva hastigheten till. Å andra sidan ska man också ha en webbläsare installerad på datorn.

I Linux-operativsystemet Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon är Mozillas populära webbläsare Firefox 2.0 färdigt installerad. Nybörjaren ska helst ha webbläsaren Firefox 2.0 färdigt inställd och framdukad på bordet. Och om Googles söksida är inställd till webbläsarens startsida så är allting klappat och klart för att surfa på internet.

Den nyttigaste online webbtjänsten är Googles e-posttjänst GMail. Googles sökmotor kan användas anonymt utan registreringstvång. Men användningen av Googles e-posttjänst GMail förutsätter registrering. Samma användarnamn och lösenord fungerar sedan i samspel med alla andra Googles webbtjänster. Och - det fina med GMail är att man får den på sitt eget språk - på svenska, om man så vill.

I samband med e-posttjänsten GMail och bilagornas hantering ska helst också online office-tjänsten Google Docs färdigt aktiveras för nybörjaren. Aktiveringen av en Google-tjänst innebär ju bara att man loggar in sig en första gång i webb-tjänsten. Man behöver inte ens aktivt använda eller kunna använda applikationerna.

Säkerheten i Linux stöttas av kontinuerliga funktions- och säkerhetsuppdateringar för program och paket inom Ubuntu. Jag uppdaterar programvaran i min Linux-dator minst en gång i månaden för att hålla den säker. Det är däremot inte absolut nödvändigt att installera en brandvägg i Ubuntu. De yttre ingångarna till systemet är i grundutförandet stängt. När Linux-ivrare hör folkets klagan över virus skänker de en tacksam tanke till att antalet Linux-pc är så förtvivlat litet att ingen ids göra virus för dem. Men jag anser ändå att - både brandvägg och antivirus måste dukas färdigt på bordet för nybörjaren.

Från och med nu kan nybörjaren tryggt ta emot och läsa e-post från tjocka släkten, vänner och bekanta. Online Office-tjänsten Google Docs aktiveras automatiskt i GMail om Word- eller Powerpoint-dokument har bifogats till e-posten. Man behöver inte ens kunna använda applikationerna.

Bilder och foton bifogas allmänt till e-posten. Webbläsaren Firefox 2.0 är det enklaste verktyget för bildavtittning. För att bildavtittningen ska fungera i webbläsaren så måste Linux-operativsystemet Ubuntu informeras om att bildformaten (.gif/.jpg/.png) ska öppnas i webbläsaren Firefox. Webbläsaren Firefox skalar automatiskt ner monstruöst stora foton/bilder till passlig bildskärmsstorlek. Mycket praktiskt.

Webbläsaren Firefox och online Google-tjänsterna ger en orutinerad nybörjare ett fullvärdigt it-medborgskap. En skrivenhet kan gott höra till utrustningen - men absolut nödvändig är den inte så här i början.

Uppdatering:

Det blev sammanlagt 85 säkerhetsuppdateringar på Ubuntu under februari 2008. Samt två omstarter av operativsystemet.

Inga kommentarer: