söndag, februari 10, 2008

Koolt - mångfaldig it-säkerhet

Online virusskanningen är ju gratis.

Man ska absolut inte installera två antivirus (eller två brandväggar) i samma dator. Det är uppbyggt för att sluta i katastrof, eftersom programmen garanterat krockar med varandra och ställer till med totalt kaos.
Program som skyddar mot spioner (antispyware) kan man köra hur många man vill.

Brandväggen i operativsystemen Windows XP eller Vista är dock ovanligt social. Den går med på att passiveras om en annan brandvägg kräver det.

Men mångfaldig it-säkerhet är en legitim fråga, eftersom det är allmänt känt att inga antivirus klarar alla virus. Sålunda vore det i teorin bra att köra två olika virusprogram för att känna sig helt säker.

Som tur är går inte stora producenters antivirus med på att installeras i en dator som redan har ett annat antivirus installerat. Detta ställer visserligen till med problem för ovana nybörjare som exempelvis vid datorns anskaffning får gratisprogram i it-säkerhet på köpet - men bara för en kort tid - ibland bara för sex veckor. Av- och ny-installering är en krävande exercis.

Konsumentvänliga betalprogram i it-säkerhet är den orutinerade nybörjarens bästa vän. Men för en van windows-användare finns fullgoda gratisalternativ i it-säkerhet. Vilket antivirus som är det bästa är dock inte lätt att veta - eller att mäta.

Jag kör sporadiskt virusskanning med gratis online-program. Exempelvis - gratis säkerhetskontroll i Windows Live OneCare. Alternativt - gratis säkerhetskontroll med F-Secure Online Virus Scanner. Och månatligen - i samband med Windows uppdateringar - Microsofts Malware Removal Tool. Ja, online-antivirus kan faktiskt användas i datorn vid sidan om det installerade programmet

Online malware- och virusskanningen sker alltid med kuranta virussignaturer. Processens nackdel är tidsåtgången. Programmen är massiva mastodonter som först laddas ned - och sedan installeras på datorn - före den egentliga skanningen körs.

Programmen i it-säkerhet är resurskrävande - särskilt i uppstarten av datorn. Detta leder till att andra, mindre resurskrävande innovationer snart kan konkurrera.

Säkerhetsprogram som gör att datorn blir betydligt långsammare, kan exempelvis en yttre portvakt råder bot på. Fördelen med att använda en yttre portvakt är att datorns hårdvara inte behöver belastas när man har säkerhetsfunktionerna igång.

Portvakten kör en specialversion av operativsystemet Linux. När man pluggar in dosan i sin usb-port, och har installerat drivrutinerna, kommer portvakten att filtrera all trafik på datorn. Den använder Kasperskys antivirusmotor för att kolla efter virus, trojaner och andra skadliga program, och innehåller en komplett brandvägg som skyddar datorn mot attacker. Pris - 140 euro. Och då ingår tre års uppdateringar av säkerhetsprogrammen.

Detta kan betyda längre livstid för trötta datorer. Man slipper de långa nedladdningarna vid online virusskanning men kan ändå dra nytta av de mindre resurskraven. Utan att behöva avstå från den realtida virusskölden för det. Hurvida den yttre portvakten tolererar samexistens med andra installerade it-säkerhetsprogram får framtiden utvisa.

Uppdatering:

Undantaget från regeln: ThreatFire AntiVirus är ett gratis antivirusprogram som inte fungerar som vanliga antivirus. Istället för att använda sig av virussignaturer, vilka enkelt förklarat innehåller information om hur virus ser ut och fungerar, försöker ThreatFire hitta nya skadliga program baserat på hur datorn beter sig. Gratisprogrammet ligger i bakgrunden och kontrollerar program som körs. Genom att följa aktiva programs mönster, kan ThreatFire upptäcka ett virus (eller malware) innan installerade antivirus gör det.

Och ThreatFire ska faktiskt användas i datorn vid sidan om installerade antivirus.

Inga kommentarer: