söndag, mars 02, 2008

Fängsla flyktigt webbinnehåll

Firefox bjuder på andra lockelser.

Webbsidor är inte eviga. Och ibland existerar de bara för stunden. Flyktigt webbinnehåll kan inte fängslas med en länkadress i favoriterna.

Jag har sedan länge fångat webbutskrifter som elektroniska pdf-kopior. För att skriva pdf-filer har jag ett speciellt program installerat på datorn. Det mest lockande alternativet är gratisprogrammet CutePDF Writer. När programmet är installerat lägger det sig som en extra skrivare.

Ett fenomenalt tillägg i webbläsaren Internet Explorer för webbutskrifter. Webbläsaren Internet Explorer har en smart integration mellan förhandsgranskningen av utskrifter och verkställandet av utskrivningen.

Konkurrerande webbläsaren Mozilla Firefox bjuder på alternativa lockelser. Den har ett smart tillägg för att ta en skärmdump av hela webbsidan. Gratistillägget Screengrab gör en bildkopia i jpeg- eller png-format av webbsidan. Den kan t.o.m. ta skärmdumpar av flash-baserade webbsidor. Men då ska man ha gratistillägget Java installerat på datorn. Firefox har i det här fallet en plattformsfördel. Screengrab kan också installeras i portabla u3-versioner av Firefox - på usb-programstickor. Och inte bara det - Screengrab fungerar klanderfritt ihop med webbläsaren Mozilla Firefox på Linux-operativsystemet Ubuntu.

Båda formaten är portabla och därigenom tacksamma att publicera på webben. Webbinnehållet är fängslat och jag kan referera till webbsidans bildkopia med en länkadress. Det portabla png-bildformatet öppnas direkt som en förstoringsbar bild i webbläsaren. Nedskalad till passlig bildskärmsstorlek. Det portabla pdf-dataformatet öppnas direkt i webbläsaren av gratisprogrammet Adobe Reader.

Portabla dokumentformat ställer inte monstruösa krav på utrymme. Bildkopian i png-format kräver 310MB vilket motsvarar en högupplöst bild som är optimerad till bildskärmsstorleken. Det erkännt utrymmessnåla pdf-formatet kräver i motsvarande situation 130 MB. Vilket format som är bäst beror på återanvändningen. Läsbarheten är utmärkt på bildskärmen i båda fallen.

Publicering på webben är ett säkert sätt att komma i klammeri med rättvisan.

Inga kommentarer: