söndag, mars 23, 2008

Virtuella kassaskåp - globalt

Uppladdning i 2MB kräver tålamod.

Slr-kameran Olympus E300 är inställd på en upplösningen på 8 megapixel (3264 x 2448 pixel). Och det är också lotshustruns fickkamera Olympus Digital 800. Utrymmeskrävande men bekvämt. 1,5-1,7MB per foto.

I klarspråk betyder det att en 2GB minneskapasitet rymmer 1200 foton. Yahoo-bildtjänsten Flickr erbjuder gratis online webblagring för 200 foton. Det räcker för mig men inte för lotshustrun. Hon är bättre betjänt av exempelvis svenska online webbtjänsten Diino.

Diino-tjänsten bjuder på gratis online webblagring på 2GB - 1200 foton.

Google-bildtjänsten Picasa Web Albums erbjuder numera upp till 400GB. Det är så gott som obegränsat lagringsutrymme för digitalfoton. För användare av den fenomenala fotoassistenten Picasa är Picasa Web Albums faktiskt det naturligaste online-valet till webblagring. Den rudimentära fotoredigeringen i Picasa räcker till för vardagens behov.

Online-webblagring är dock inget självklart alternativ i glesbygden. Villan i Nupurböle i Esbo är uppkopplad på nätet via ett 2MB adsl-bredband. Det är tillsvidare den snabbaste uppkopplingen på internet som finns till buds på den orten. Uppladdningen av ett 60-tal foton (100MB) i 2MB kräver redan gränslöst tålamod.

Hemdatorerna har sedan något år varit försedda med tillräcklig minneskapasitet på hårdskivorna. Men har man ett rejält arkiv högupplösta digitalfoton tenderar det att äta upp rätt mycket utrymme. Den externa nätuppkopplade Maxtor-hårdskivan är en idealisk backup-lösning. Och helt automatisk dessutom. Men hårdskivan har sina begränsningar i arkivering. Portabla CD-/DVD-skivor är faktiskt behändigare för arkivering av digitalfoton. En CD-skiva rymmer upp till 400 högupplösta foton och en DVD-skiva upp till 3000 foton. Fotoassistenten Picasa hjälper dessutom föredömligt till vid bränningen av CD- eller DVD-skivan.

Uppdatering:

Om man tycker att återanvändningen av fotoarkivet är för långsamt på CD-/DVD-skiva så kan man alternativt ladda upp skivan som en virtuell CD (DVD) på datorns hårdskiva. Eller - tillfälligtvis importera bildarkivet tillbaka till fotoassistenten Picasa.

Men vill man visa upp sina alla 3000 reseminnen som stillbilder eller bildspel på digi-tv-apparatens bredbildskärm så är en DVD-skiva en fullkomlig lösning för tv-kopplade multimediamaskiner. DVD-uppvisningen har ett 5-timmars underhållningsvärde.

Inga kommentarer: