söndag, mars 16, 2008

Alternativ för filmredigering

VideoSpin 1.1 är en flv-konverterare.

Gratisprogrammet Windows Movie Maker låter behändigt redigera hemvävda digitala filmsnuttar. Jag kan importera (läsa in) videoformaten wmv, avi med mera, men jag kan bara exportera (spara ut) i wmv-format.

Windows Movie Maker 2.1 är en användarvänlig men ändå rätt häftig lättviktare. Programmet kräver bara 10MB. En 1,5 GHz processor och 256MB centralminne räcker till.

Gratisprogrammet VideoSpin 1.1. är användarvänligt - men en riktig mastodont.

Programmet kräver 188MB men en 1,8 GHz processor och 512MB centralminne räcker till - med darr på ribban.

VideoSpin är namnet på en ny applikation från Pinnacle, som låter redigera videofilmer för användning på internet - exempelvis genom att lägga upp videosnuttar på webbtjänsten YouTube, skicka videohälsningar via e-post med mera. Programmet riktar sig mot hemanvändare och innehåller främst de mest grundläggande funktionerna för videoredigering. Basversionen av VideoSpin är helt gratis. Aktivering till betalversion kostar däremot 15 euro.

Jag kan importera videoformaten avi (dv avi), mjpeg, mpeg-1 och wmv i gratisversionen av VideoSpin. Men för videoformaten mpeg-2, mpeg-4 och divx krävs betalversion. Importfunktionen i gratisversionen stöder audioformaten wav, mp3, mpa, m4a och wma.

Jag kan exportera videoformaten avi (dv avi), mjpeg, mpeg-1 och flv i gratisversionen. För videoformaten mpeg-2, mpeg-4 och divx krävs betalversionen av VideoSpin. Exportfunktionen stöder audioformatet mp3 i gratisversionen, och aac i betalversionen.

I jämförelse med Windows Movie Maker kan Pinnacle WideoSpin hantera och exportera flera videoformat. Det unika i VideoSpin är dock att den kan exportera i flash-format. Javisst - VideoSpin 1.1 är faktiskt en flv-konverterare. Men liksom inte Movie Maker kan så kan inte heller VideoSpin redigera en videosnutt i flv-format. Men VideoSpin kan däremot lägga ut en videosnutt på webben i online - exempelvis på webbtjänsten YouTube.

Videospin konverterar originalversionen av ett 3-minuters 428x240 videoklipp i avi-format (12MB):
. . . . till ett 352x240 videoklipp i wmv-format i gratisversionen (10MB)
. . . . till ett 352x240 videoklipp i avi-format i gratisversionen (82MB)
. . . . till ett 352x240 videoklipp i mpeg-1 format i gratisversionen (33MB)
. . . . till ett 352x240 videoklipp i mpeg-4 i 3g-format i betalversionen (10MB)
. . . . till ett 720x576 videoklipp i mpeg-2 i dvd-format i betalversionen (152MB)
Windows Movie Maker konverterar avi-originalet till ett 428x240 videoklipp i wmv-format (9MB)

För oss vanliga människor erbjuder VideoSpin inte på några väsentliga fördelar framom Movie Maker. Men för roliga och lärorika självstudier i videoredigering är både Movie Maker och VideoSpin riktiga skattkammare.

Uppdatering:

För den som lagrar sina videosnuttar direkt på exempelvis webbtjänsten YouTube kan däremot redigeringen med fördel utföras direkt som online-tjänst på webben. De videosnuttar som exempelvis läggs ut på webbtjänsten YouTube kan gott exporteras i wmv-format. Man kan lägga ut nästan vilket videoformat som helst på YouTube (wmv, avi, flv med mera). Videosnutten konverteras på YouTube innan den visas upp på sajten i flash-format.

Uppdatering:

VideoSpin 1.1 lämnar tyvärr en massa skräp efter sig vid avinstalleringen. Jag söker manuellt fram mappar med rester av VideoSpin eller Pinnacle och raderar bort allt. Smekmånaden var nyttig för mina självstudier i videoredigering. Jag återgår med avsevärt bättre kunskaper till att utnyttja videoredigeringsprogrammet Nero Vision 4 i programsviten Nero 7 Premium.

Inga kommentarer: