torsdag, mars 06, 2008

Nybörjaren i aktion - i Ubuntu

Skrivaren och kameran komplicerar.

Nybörjarens Ubuntu-dator är färdigt konfigurerad för e-post och googling. Men - lotshustrun insisterar på att ha en printer kopplad till datorn.

Användningen av Ubuntu-webbläsaren Firefox lyckas utan större motgångar. Lotshustrun vänjer sig under första sessionen med skillnaderna. Utskrifterna på HP PSC 2355 printern lyckas bra. Förhandsgranskning hör lyckligtvis inte till lotshustruns behov.

Hanteringen av Office-bilagorna i e-posten är tillfredsställande. Webbmejlen Gmail visar bifogade pdf-dokument i html-format. Om man vill öppna dokumentet i en pdf-läsare så ska pdf-filen laddas ner dokumentmappen i Ubuntu.

Lotshustrun surfar flitigt. Hon stöter genast på länkar till pdf-dokument. Inget problem alls. Ubuntu har en integrerad pdf-läsare (Dokumentvisaren). Dokumentvisaren öppnar pdf-filer direkt från länkar på nätsidor i Firefox. Som också i filhanteringen i Ubuntu. Länkar på nätsidor till Office-filer (word, excel, powerpoint) öppnas direkt i motsvarande OpenOffice-program. Mycket praktiskt. Office-programsviten OpenOffice är färdigt installerad i Linux-operativsystemet Ubuntu. Jag konfigurerar OpenOffice så, att programmen inte bara öppnar utan också deponerar motsvarande filer med Office-ändelser (doc, xls, ppt).

Jag överraskas av att Linux-versionen av OpenOffice klarar av att öppna dokument i Office 2007-format (.docx).

En avancerad nybörjarfunktion saknas dock. Lotshustrun är en duktig fotograf. Och hon är redan van att hantera digikamerans foton på datorn. Kabeln till fickkameran Olympus Digital 800 pluggas i datorns usb-port. Ubuntu känner genast igen kameran och installerar drivrutinerna till minneskortet - automatiskt. Minnet monterar sig som en extern volym på skrivbordet. Bildvisaren (gThumb) erbjuder sig att importera fotona till bildmappen i Ubuntu. Mycket praktiskt. Bildvisaren är färdigt installerad i Ubuntu och konfigurerad för att importera bildfiler. Bildfiler är i övrigt är konfigurerade att öppnas i webbläsaren Firefox.

Lotshustrun är van vid den fenomenala fotoassistenten Picasa. Så, även om Ubuntu har en egen fotoassistent (F-Spot) så installerar jag Google Picasa. Men inte direkt från en nedladdad debian-version. Jag vill att Picasa ska installeras i repositoren och synas i programmenyn. Ubuntu konfigureras med programnyckel och ny programkälla för att installationen av Picasa ska lyckas korrekt. Och den lyckas. Jag ställer in Picasa så att den automatiskt fyller ljusbordet (biblioteket) med foton från bildmappen i Ubuntu.

Jag är överraskad av hur mycket jobb ett väldukat Ubuntu-bord för en nybörjare innebär. Lotshustrun är lyckligtvis en van användare av skrivaren HP PSC 2355 och av fotoassistenten Picasa. Men bordet måste vara dukat med färdiga installationer och konfigurationer. Nybörjarens Ubuntu-dator är genast mera komplicerad när skrivaren och digikameran ska beaktas i dukningen.

Uppdatering:

Ubuntu installerade drivrutinerna för den trådlösa kontakten (wlan/wifi) till basstationen på routern (Zyxel) - automatiskt - genast när omkopplaren till det interna wlan-kortet på bärbara Amilo-datorn sattes i on-läge. Aktiveringen av den automatiska uppkopplingen krävde att routerns ssid-namn konfigurerades för hand (ssid: roaming off).

Uppdatering:

Uppstarten av Ubuntu kompletteras med automatisk uppstart av webbläsaren Firefox. Den effektiva processorn i bärbara Amilo-datorn gör att totala uppstarten gott håller sig mellan 1-2 minuter. Inloggningsproceduren i Ubuntu sinkar.

1 kommentar:

Urban Anjar sa...

Välkommen till Ubuntu och Linux. Titta in på http://ubuntu-se.org där finns ett härligt gäng som gärna hjälper till.