fredag, mars 28, 2008

Vardagens rutin börjar synas

Redigeringar i Word-dokument.

Utsvävningarna känns inte av i den 3-åriga mobila Amilo-datorn. Ubuntu-konfigurations familjeversion startar på 1-2 minuter. Den 9-åriga gammeldatorn segar till. Windows-familjeversionen segstartar på 6-8 minuter.

Lotshustrun knorrar till för första gången. Hon vill lämna webbläsaren Firefox och återgå till Internet Explorer eftersom hon i huvudsak tycks använda sajter som ej fungerar likartat - eller problemfritt - med Firefox.

U3-webbläsaren Firefox är i Windows-konfigurationen färdigt försedd med nödiga tillägg (ietab, ie view lite) för korrekt avläsning av IE-optimerade webbsidor. Det är möjligt eftersom webbläsaren Internet Explorer 6.0 (ännu) finns på gammeldatorn. För att få samma IE-tillägg i Firefox i Ubuntu-konfigurationen måste jag nördigt klara av att installera Internet Explorer 6.0 i Wine-miljö.

Den nyttigaste online webbtjänsten är fortfarande (99%) Googles e-posttjänst GMail. Online office-tjänsten Google Docs fungerar dock klanderfritt som komplement i öppnandet av Word-bilagor i GMail. Lotshustrun vill dessutom spara Word-kopior på hårdskivan. Hon klarar det elegant med nedladdningsfunktionen i GMail. Och efter lite övning också i Google Docs (Fil - Exportera som Word-fil). Lotshustrun klarar glädjande lätt av att bifoga sparade Word-dokument till meddelanden i Gmail.

Web 2.0-tjänsterna i online är långsammare i Windows-konfigurationen. Laddningsfunktioner, som tar en sekund i Ubuntu-konfigurationen kan ta 3-4 sekunder i gammeldatorn. I övrigt är datorerna ännu någorlunda jämställda.

Lotshustrun gör sporadiskt redigeringar i sparade Word-dokument innan hon bifogar dem till e-posten. Word-dokument som laddas förbi Google Docs ned på hårdskivan kan vid behov importeras tillbaka (Uppläggning - Välj en fil på datorn som ska importeras). Lotshustrun knorrar till för andra gången. Import- och exportfunktionerna känns klumpiga i Google Docs. Alternativet att tillsammans med sina samarbetsparter dela och redigera Word-dokument på Google Docs på webben intresserar dock.

Tillsvidare syns en akut utvidgning med nya web 2.0 online-applikationer inte vara påträngande. Ubuntu-konfigurationen har endast kompletterats med en enda applikation - och den också en installerad dator-applikation (fotoassistenten Picasa). Windows-konfigurationen har därförutom kompletterats med ett par installerade dator-applikationer för dokumenthantering. Motsvarande dokumenthanterare är färdigt installerade i Ubuntu.

Uppdatering:

Lotshustruns samarbetsparter är inte öppna för att dela och redigera Word-dokument på Google Docs på webben. Vardagens rutin kretsar således kring MS Office Word, e-post och dokumentbilagor i e-posten.

Uppdatering:

Nedladdningen av dokumentfiler i Windows-konfigurationen går väntevärdigt (default) till dokumentmappen på portabla U3-programstickan. Jag ändrar inställningen i U3-webbläsaren Firefox så att dokumentfilerna laddas ned till dokumentmappen på gammeldatorns hårdskiva.

Inga kommentarer: