söndag, september 02, 2007

Med Ubuntu - i levande livet

Nybörjare ska inte använda Linux.

Pc-leverantören Dell säljer datorer med Ubuntu som färdigt installerat operativsystem. Helt utan MS Windows alltså. Tillsvidare bara i USA. Men det en bra bit kvar innan vem som helst ska börja använda Linux-operativsystemet Ubuntu till vardags. Nackdelen med gratisprogram är att man inte kan räkna med någon form av bekväm support. Det är självbetjäning för hela slanten. Och ingenting går helt problemfritt. Inte för mig i alla fall.

Erfarenheten av installationer av portabla program på usb-stickor kom till nytta. Hanteringen av U3-programbiblioteken påminner om hanteringen av Synaptic Pakethanteraren och Ubuntu-repositoren. Jag har tillsvidare bara studerat ett avgränsat fönsterinnehåll med Ubuntu-program med leverantörens support. Det finns fönsterinnehåll med vidare perspektiv (utomstående parter). Och i den vidgade repositoren hittade jag VLC Media Player. Samt ljudredigerings- och -inspelningsprogrammet Audacity. Och SoundConverter - för konvertering av olika ljudformat. Försett med instruktioner för installation av lame-komplettering för mp3-format. Och installationen lyckas. Till min stora förvåning.

Grävjobbet på internätet gav många nyttiga resultat för en Ubuntu-nyfiken. Leif Sandviks Ubuntu-blogg (Ubuntu 7.04 Feisty Fawn) är en skatt. Han tipsar om ett självinstallerande Skype-programpaket för Ubuntu. Som faktiskt installerar sig helt automatiskt. Och Skype fungerar perfekt. Till min stora förvåning.

Tanken att dagens i it-vardag överge operativsystemet MS Windows XP känns meningslös. Trots det är Ubuntu 7.04 en alltigenom positiv och angenäm överraskning. Men visst lämnar den korta bekantskapen många öppna frågor. Och krävande problemlösningar:

- Jag får inte till stånd en boot-cd för Ubuntu
- Skrivaren HP Officejet 1170c fungerar inte
- Plugin för Java Runtime saknas i Firefox
- Videospelaren visar inte inköpta dvd-videofilmer
- Ubuntu låter sig installeras om i två versioner
- Samba-nätet är ensidigt och går lätt i baklås

Underligt nog så lyckas installeringen av nätskrivaren (HP PSC 2350) utan problem. Och mp3-stödet för musikspelaren Rythmbox lyckas lekande lätt - i misstag. Men säkerhetskopieringarna till Maxtor-nätdisken kommer däremot inte att lyckas.

Inga kommentarer: