fredag, november 07, 2008

OpenOffice 3.0 i Ubuntu 8.04

MS Office 2007 Home & Student.

Någon brinnande akut orsak att uppdatera till operativsystemet Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex finns inte i mitt synfält. Jag vill hellre se om kontorsprogramsviten OpenOffice 3.0 automatiskt uppdateras i Ubuntu 8.04 LTS.

OpenOffice 2.4 kom färdigt paketterad i releasen Ubuntu 8.04 Hardy Heron.

Men det kom aldrig någon uppdatering av kontorsprogramsviten OpenOffice 2.3 till OpenOffice 2.4 i Dual Boot-versionen Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon på bärbara XP-datorn Amilo. Det betyder inte så mycket - Ubuntu 7.10 ska ändå avinstalleras.

Jag använder alls inte OpenOffice dagligen. Och när jag använder kontorsprogramsviten är det uteslutande på Linux-operativsystemet Ubuntu. Windows XP-datorerna är nämligen färdigt försedda med MS Office 2000 Premium.
Så också bärbara Vista-datorn Nemi.

Microsoft verkar dock inte förlora så mycket på att folk använder OpenOffice, för försäljningen av deras Office-paket ligger bra till och hittas som tvåa på topp 10-listan av sålda program och spel. Öppna OEM-versioner av MS Office 2007 Home & Student levereras färdigt installerade på många nya datorer - mycket förmånligt (990 Sek - 99 Euro). Och Studentutgåvan är ännu billigare (500 Sek).

Men visst har OpenOffice sina goda sidor. Som exempelvis tilläggsprogrammen. Sun PDF Import Extension gör det möjligt att importera pdf-filer i nyaste OpenOffice 3.0 - och på så vis även redigera pdf-dokumentens innehåll. Ordbehanlingsprogrammet har som standard stöd för att exportera dokument i pdf-format.

OpenOffice har hämtat mycket inspiration för designen från Microsoft Office. Det är bra för alla som vill använda detta gratisalternativ, då man snabbt känner igen sig. Utvecklarna har dock valt att inte gå över till det flikbaserade gränssnitt som nya Office 2007-versionerna har. Istället har man valt att stanna kvar vid utseendet från Office 2003. Vilket jag som Office 2000-användare tycker är bra.

Microsoft Office är bättre än OpenOffice, det ska jag inte sticka under stol med. För rutinerade normalanvändare innebär detta i princip ingenting. Men nog för nybörjare. Det är tyvärr ganska tunnsått i Finland med svenskspråkiga kurser för noviser i OpenOffice. På Arbis finns inte en enda kurs.

Inga kommentarer: