fredag, april 25, 2008

Avinstallation av Ubuntu 7.10

Gammeldatorn kan nu pensioneras.

Lotshustrun har helt övergett Ubuntu-konfigurationen. Detta beror dock inte enbart på att webbläsaren Firefox inte har ie-stöd i operativsystemet Ubuntu.

Föreningens medlemsregister förutsätter windows-baserade programvaran Jäseri 8.1. Denna symbios har cementerat lotshustruns preferenser till Windows fördel. Noux-föreningens Vista-dator förvaras numera på hyllan i lotshemmet.

Min omedelbara uppgift är att avinstallera Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon från lotshustruns bärbara XP-dator.

Men det är lättare sagt än gjort. Jag hittar endast riskbelagda instruktioner för avinstallation av Ubuntu. Minsta lilla misstag leder till katastrof.

Jag försöker editera boot-menyn i laddningsmodulen Grub. Men filen (menu.lst) är skrivlåst. Jag kan inte ens öka på 10-sekunders respiten för val av operativsystem. Än mindre ställa in Windows XP Home Edition till första startval (default).

Lotshustrun tar motgången med ro. Jag får en månad tid på mig att hitta en lösning på Ubuntu-problemet. Automatisk uppstart av Windows XP Home Edition är minimikrav. Jag installerar för säkerhets skull språkstudion på föreningsdatorn.

Arbetet med nybörjarens Windows-konfiguration avslutas. Den 7-8 åriga stationära gammeldatorn pensioneras. Något hinder för pensioneringen finns inte mera. Disketter (1,44MB) har inte använts på 1-2 år. Den externa usb-kopplade diskettläsaren Lacie Pocket USB FDD säkrar eventuella framtida läsbehov. Skanningsfunktionen på multifunktionsskrivaren HP OfficeJet Pro 1170c finns också i den 3-4 åriga stationära XP-datorn. Väl undangömd i menyernas gallerier - ända tills nu. Nu ståtar funktionen med genväg (ikon) på arbetsbordet i stationära XP-datorn.

Lotshustrun har fjärmat sig från de webbaserade applikationerna. Applikationerna i MS Office 2000 har ersatt webbaserade Google Docs. E-postklienten MS Outlook Express har ersatt webbaserade Gmail. E-postkontona på Elisa och Google hanteras nu alla i e-postklienten MS Outlook Express. Lotshustrun är speciellt förtjust i offline-funktionerna och snarlikheten mellan MS Word och MS Outlook Express.

Orsaken till avhoppet hittas i lotshustruns omgivning och tidigare användarvanor. Vårliga föreningskampanjer intensifierar interaktionen i texthanteringen. Lotshustruns samarbetsparter jobbar uteslutande med MS Word. Samarbete i online på webben på Google Docs stöter på patrull. Otrevliga erfarenheter av tidsbruten postuppkoppling och förlorade texter i webbmejlen på Elisa driver lotshustrun till riskfri miljö med lokala e-postklienten MS Outlook Express. Det till trots att jag bedyrar att texten inte går förlorad i Gmail.

Det tar nog en god tid innan den breda massan av privata it-medborgare ersätter lokalt installerade programvaror med webbaserade online-applikationer. De allt mångsidigare webbaserade webb 2.0-applikationerna kräver i utveckligen mer och mer prestanda av datorn och bredbandet. Stationära gammeldatorn klarar inte idag av avancerade webb 2.0-applikationer. Om ett par år är väl också stationära XP-datorn och 2MB-bredbandet för orkeslösa.

Uppdatering:

Jag lyckas ställa in Windows XP Home Edition till första startval (default). Dual Boot-menyn i laddningsmodulen Grub kan editeras med Uppstartshanteraren (Startup Manager). Ett sök i Pakethanteraren Synaptic (startupmanager) öppnar vägen till installation av Uppstartshanteraren.

Inga kommentarer: