fredag, april 04, 2008

Mediaspelaren Miro på Ubuntu

Mars: 34 säkerhetsuppdateringar.

Programutbudet på dvd- och videospelare är magert i Linux-operativsystemet Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon. Filmuppspelaren Totem 2.20 är numera min favorit i Ubuntu Linux.

Inte självklart och automatiskt - utan med gränslös enträgenhet, mycken möda och stort besvär. Det är en mycket rudimentär Totem Movie Player som finns färdigt installerad i Ubuntu.

Med samma besvär ärver den fenomenala opensource-mediaspelaren VLC Media Player också de eftertraktade dvd- och videofunktionerna. Mycket praktiskt.

En ny Opensource-mediaspelare för Windows, Linux/Ubuntu och Mac OS X har sett dagens ljus. Den öppna mediaspelaren Miro klarar en uppsjö olika ljud- och videoformat, HD-format för video och nedladdning av YouTube-filmer. Utöver det har den även både en inbyggd RSS-läsare och en BitTorrent-klient för de som är roade av sådant. Miro är ett väldigt trevligt program; men man kan nog inte klassa det som en konkurrent till VLC eftersom Windows-versionen använder just VLC för uppspelning. Mac-versionen använder QuickTime, och Linux-versionerna kör med GStreamer eller Xine backend. Att Miro är ny är inte heller sagt eftersom utvecklingen gick under namnet Democracy Player väldigt länge.

I och med att Miro bygger på VLC klarar programmet av att spela upp i stort sett vilket videoformat som helst, inklusive DivX och XviD. Man behöver alltså inte ladda ner och installera extra codecs. Mediaspelaren Miro ser ut och fungerar ungefär som QuickTime. Man kan till exempel spara filmer, tv-serier, musikvideor och podcaster i biblioteket, och dessutom koppla upp sig mot någon av (i dagsläge) drygt 3.880 webb-tv-stationer som finns tillgängliga.

I och med installationen av mediaspelaren Miro ärver både VLC Media Player och filmuppspelaren Totem helt oväntat den eftertraktade DivX-läsfunktionen. Med sina nedärvda DRM- och DivX-läsfunktioner är mediaspelaren VLC Media Player är en oväntat bra alternativ dvd-filmuppspelare i Ubuntu-miljö.
Mediaprogrammet Miro klarar däremot inte alls av att spela upp dvd-filmer.

Miro är unik på det sättet att den har en inbyggd BitTorrent-klient. Som skapt exempelvis för nedladdning av DivX-filmen Ronja Rövardotter på The Pirate Bay. Men - det klarar inte Miro av i Ubuntu-miljö. Programmet går i baklås. Som tur är finns en inbyggd BitTorrent-klient färdigt på OS-nivå i Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon.
Miro är den enda multimediamaskinen i Linux-operativsystemet Ubuntu som söker fram och laddar ner flash-videon på nätet - som till exempel min Mariza-fado på Maria Lisboa-videon på YouTube. De förvärvade DivX- och Flv-filerna går dessutom alldeles utmärkt att bränna och förvara på dvd-skiva.

Uppdatering:

Miro laddar utan problem ned Flv-filer. Mozillas webbläsare Firefox bjuder dock på en behaglig överraskning. Nämligen på det fenomenala Firefox-tillägget Video DownloadHelper. Nerladdningen av Flash-video, till exempel YouTube-filmer, fungerar faktiskt oberoende av plattform.

Uppdatering:

Miro konkurrerar i Windows-miljön med multimediaspelaren RealPlayer 11. Opensource-mediaspelaren Miro visar att det nu finns video- och mediaspelare som är öppna - inte enbart privatägda och patentskyddade programvaror.

Uppdatering:

Miro fungerar klanderfritt i Windows-miljö. Programmet är dock otroligt instabilt i Ubuntu. Efter en uppstartad aktivitet innebär byte av aktivitet att hela programmet måste startas upp på nytt. En musklick på aktivitetsmenyn kraschar programmet.

Inga kommentarer: