fredag, april 11, 2008

Internet Explorer 6.0 i Ubuntu

57 nya säkerhetsuppdateringar.

Nybörjarens Ubuntu-konfiguration är alarmerande sällan i bruk. Lotshustrun surfar och mejlar flitigt - men hon jobbar helst med webbläsaren Internet Explorer i Ubuntu-datorns Windows-partition. Ubuntu-versionen av webbläsaren Firefox hanterar sämre ie-optimerade webbsidor.

Men både Google Gmail och Google Docs är i flitigt bruk också i Windows. Word-dokumentfiler öppnas och sparas helst i Word i MS Office 2000 i Windows.

Jag tar modet till mig och gör ett nytt försök med att installera webbläsaren Internet Explorer 6.0 (IEs4Linux) i Linux-operativsystemet Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon i Wine-miljö. Installationen av Wine 0.9.59 (Windows API for Linux) görs direkt i pakethanteraren Synaptic. Jag lyckas komplettera listan med programkällor (wine - budgetdedicated - gutsy main). Så är det dags att klistra in kopierade kommandorader i terminalfönstret - installation och uppdatering av Wine - nedladdning och installation av programkoden för IEs4Linux 2.99. Till sist startar jag en självläsande textfil i IEs4Linux-mappen som slutför installationen och för ut programikonen på arbetsbordet.

Glädjen av att ha lyckats grumlas snabbt. Wine Internet Explorer 6.0 är helt otroligt seg. Webbsidor av gammalt MSN-snitt visas dock korrekt. Men merparten av de webbsidor lotshustrun använder hanteras uselt. Sämre än i Ubuntu-versionen av webbläsaren Firefox. Till råga på allt kan varken Firefox-inlägget IE Tab eller IE View användas i Linux-miljö. Det till trots att Wine Internet Explorer 6.0 är installerad.

Lotshustrun tar motgången med ro. Hon klarar av att starta upp Windows-miljön i dual-boot-konfigurationen.

Nybörjarens nästa applikation är det datorbaserade it-telefoniprogrammet Skype. Lotshustrun använder det sporadiskt till att chatta med guddottern och hennes mamma i Portugal.

Pakethanteraren Synaptic bjuder inte på Skype-installation i Ubuntu. Skype 2.0 for Linux laddas ned från nätet och installeras direkt med paketinstallatören Gdebi. Programmet lägger sig snällt i programmenyn. Mycket praktiskt.

It-telefoniprogrammet Skype finns färdigt fabriksinstallerat som portabelt U3-program på SanDisk usb-stickan i gammeldatorn i Windows-konfigurationen. Men uppstarten av U3-programversioner är överlag otroligt segt. Segheten börjar slita på mitt tålamod. Jag besluter mig för att avstå från användningen av portabla U3-program i gammeldatorn. Dessutom kopplar jag upp den på det fasta adsl-bredbandet. Tiden för uppstarten av gammeldatorn halveras till 4-5 minuter. Windows 2000-versionen av Internet Explorer 6.0 laddar sig faktiskt snabbare än U3-versionen av Firefox.

Webbläsaren Mozilla Firefox står för sitt rykte som prestanda- och minnesslukare. Internet Explorer 6.0 fungerar snabbare i gammeldatorn, också i fråga om webb 2.0-applikationerna, och segar inte alls parallella applikationer i samma grad som Firefox.

Uppdatering:

Lotshustrun ifrågasätter för första gången Ubuntu-konfigurationen. Hon har inte upptäckt någon fördel av Ubuntu och Firefox - tvärtom. Jag har inga webb 2.0-lockelser att ta till för att öka på dragningskraften till Ubuntu.

Inga kommentarer: