fredag, april 18, 2008

Anemisk webbläsare i Ubuntu

IE för fantasilösa vardagsknegare.

Den öppna webbläsaren Mozilla Firefox får mer och mer drag från Microsofts webbläsare Internet Explorer. Samtidigt får allt fler ie-optimerade nätsidor bättre stöd för webbläsaren Firefox.
Detta är till fördel för valhänta it-medborgare som i bästa välmening tilltvingats användning av Firefox.

Ovana användare ska helst ha webbläsaren färdigt inställd och framdukad på bordet.

Linux-operativsystemet Ubuntu är än så länge ensam om att bjuda på Mozilla Firefox som fabriksinstallerad webbläsare. Men vem som helst ska inte ta i bruk Ubuntu - eller Firefox. Det är tillsvidare en dukning för finsmakare.

Ubuntu-versionen av webbläsaren Firefox är anemisk utan ie-stöd. Men det är inget större problem för mig. Jag är tillräckligt erfaren, leklysten och entusiastisk. Det bästa med webbläsaren Firefox är faktiskt gratistilläggen - utvalda s.k. extentions (add-ons). De utvecklar kreativiteten och barnasinnet. Webbläsaren Internet Explorer är för stadgade, fantasilösa vardagsknegare som undviker extra besvär till vilket pris som helst.

IE Tab och/eller IE View: De nyttigaste Firefox-tilläggen i min smak är flikhanteraren IE Tab och/eller ie-optimeraren IE View. Nyttan förutsätter dock erfarenhet, kunskap och entusiasm - samt Windows-miljö. Jag kommer enklast undan med att direkt använda webbläsaren Internet Explorer.

Video DownloadHelper: Mozillas webbläsare Firefox bjuder på ett behagligt tillägg - Video DownloadHelper. Nerladdningen av Flash-video fungerar då oberoende av plattform. Lika elegant på Linux-operativsystemet Ubuntu som på Microsoft-operativsystemet Windows. Webb 2.0-tjänsten Orbit Dowloader betjänar dock likvärdigt webbläsaren Internet Explorer i Windows-miljö.

Foxmarks Bookmark Synchronizer: En orsak till min flitiga Firefox-användning är det smarta tillägget Foxmarks Bookmark Synchronizer. Ett måste för rörliga surfare. Tillägget trivs bra på alla Firefox-plattformar - såväl i Linux/Ubuntu som i Windows-miljö. Och dessutom på Firefox i U3-portabla usb-fickminnen. Foxmarks synkronisering är faktiskt behändigare än i motsvarande Windows Live Favorites i webbläsaren Internet Explorer.

Screengrab: Webbläsaren Firefox har ett smart tillägg för att ta en skärmdump av hela webbsidan. Screengrab gör en bildkopia i jpeg- eller png-format av webbsidan. Tillägget fungerar oberoende av Firefox-plattform. Screengrab kan också installeras i portabla u3-versioner av Firefox - på U3-programstickor. Screengrab fungerar klanderfritt med Firefox på Linux-operativsystemet Ubuntu. Den kan t.o.m. ta Java-stödda skärmdumpar av flash-baserade webbsidor i Ubuntu. Men då ska man ha gratistillägget Java installerat i Ubuntu.

Uppdatering:

Foxmarks synkroniserade bokmärkeslager kan givetvis utnyttjas i webbläsaren Internet Explorer - passivt.

Inga kommentarer: