söndag, april 20, 2008

Föreningsdatorn byter hem

Samma antivirus som på XP-datorn.

Hembygdsföreningen bärbara Vista-dator HP Pavilion dv6500 har flyttat hem till lotshustrun för förvaring. Bra så. Varje gång som lotshustrun ville använda datorn var batteriet tomt - och alla säkerhetsuppdateringar ogjorda.

Föreningshuset är inte uppkopplat på bredband. Prenumerationen på antivirusskyddet (30 days trial) har löpt ut. Utan en enda extra uppdatering av virusdatabasen.

Lotshustruns bärbara XP-dator är utsatt för en uppenbar infektionsrisk. Hon uppdaterar medlemregistret på föreningens Vista-dator via en usb-minnessticka. Och föreningspamparna laddar Powerpoint- och Flash-presentationer på usb-minnesstickor på sina tjänstedatorer.

Jag installerar de behövliga stödrutinerna för användningen av den trådlösa musen Microsoft Wireless Notebook Optical Mouse 4000. Musplattan är inte bekväm för större jobb.

Föreningsdatorn kopplas upp på hemmets fasta adsl-bredband. Jag avinstallerar programsviten Norton Internet Security 2007 (30 days trial) och installerar till virusskjöld Alvil Free Antivirus - avast! 4 Home Edition. Det är samma antivirusprogram som finns på lotshustruns bärbara XP-dator. Vista-versionen av Windows Firewall tar över ansvaret som brandvägg. Antispionprogrammet Windows Defender tar över anvaret som portvakt.

Installationen av den trådlösa (wlan/wifi) uppkopplingen till hemmets bredbandsrouter kräver annorlunda eftertanke än på Vista-datorn Dell XPS M1530. Aktiveringen av den automatiska uppkopplingen kräver att routerns ssid-namn konfigureras för hand. Vista-datorn HP Pavilion dv6500 kräver konfigurering så att wlan-programmet startas upp automatiskt (odetekterat nät).

Jag installerar beta-versionen av Windows Live OneCare Safety Scan for Windows Vista och kör en komplett virusskanning. OneCare kör därutöver ett putsprogram för att frigöra utrymme på hårdskivan och för att tömma windows-registren på allt onödigt. Servicekörningen avslutas med en grundlig defragmentering av hårdskivan.

Lotshustrun håller föreningens bärbara Vista-dator HP Pavilion dv6500 stationärt kopplad till hemmets elnät. Batteriet håller sig nu fulladdat. Hon kopplar upp datorn på bredbandet en gång i veckan till en halvtimme för automatiska säkerhetsuppdateringar.

Noux hembygdsförening har också en ny videoprojektor - Panasonic PT-AX100E. Lotshustrun vill lära sig att använda den. Lotshustrun vill själv göra kopplingarna (med min assistens).

Hdmi-kabeln kopplas mellan Vista-datorn och videoprojektorn. Först efter det kopplas strömmen på. Vista-datorn förhör sig om hur bildskärmens arbetsbord ska visas - på bägge bildvisarna - eller på endera. Vi svarar på bägge. Vi ändrar aspekten till normal vidbild (16:9). Videoprojektorn visar nu snällt samma bild på väggen som datorn visar på bildskärmen.

Och så tar lotshustrun i besittning den trådlösa Microsoft-musen. Hon är speciellt förtjust i förstoringsfunktionen.

Uppdatering:

Videoprojektorn Panasonic PT-AX100E visar en överraskande bra bild i dagsljus. Reklamens automatiska ljusjustering och 2.000 Lumen är inga vilt överdrivna löften.

Inga kommentarer: