söndag, april 13, 2008

Reskamrat på stadsvandring

Laminerad turistkarta i papper.

Lotshustruns fenomenala Audacity-språkstudio är i flitigt bruk. Ljudböcker röner ännu ingen popularitet men franskspråkiga tv- och videofilmer konsumeras med största begär.

Franskspråkiga miljöer lockar. Och Paris lockar mest. Lotshustrun bokar sig en resa till Paris - första veckan i maj.

Jag föreslår att hon förser sig med en kunnig reskamrat på stadsvandringarna. Jag presenterar försynt gps-navigatorn Garmin nüvi 250 pink. Lotshustrun godtar förslaget som en självklarhet.

Julkommersen 2007 gav kraftiga utslag i partiafärernas statistik. Affärerna på gatunivå sänker priserna - butikshyllorna dignar av osålda gps-navigatorer. Garmin nüvi 250 pink betingar nu mindre än 200 euro. Prisvänlig navigering. Den trista designen uppvägs av den läckra färgen.

Den portabla gps-navigatorn är den perfekta reskamraten. Det är verkligen lätt att hitta rätt med rörliga kartor och röstinstruktioner. Dessutom vet man var alla bra barer, hotell och restauranger ligger. Den stora utmaning är att anpassa navigationen till gående.

Dagens gps-navigation är gjord för att man sitter i bilen. Det innebär att systemen exempelvis rekommenderar att man ska köra ut på motorvägen och svänga av efter två kilometer. Men det är en rätt usel rekommendation för fotgängaren. När Garmin nüvi 250 pink är inställd för fotgängare sköter den sig utmärkt försynt. Exempelvis går det att snedda över ett torg utan högljudda elektroniska protester. När man ändrar sin rutt levereras blixsnabbt ett nytt ruttförslag. Mycket praktiskt.

Dagens gps-navigatorer har visserligen inställningar som ska anpassa rutterna till fotgängare, men de har stora brister. Det fattas information om rena gångvägar och kollektivtrafik, för att bara nämna några exempel. Lotshustrun förser sig med en laminerad turistkarta i papper som ger en fenomenal översikt över Paris - och över Paris metronätverk.

Kartorna och programmen i gps-navigatorn är helt anpassade för bilister. Något som kommer att förändras framöver. Efter att kartleverantörerna är klara med kartläggningen 2008 ur fotgängarperspektiv dröjer det ytterligare innan informationen kommer kunderna till godo. Det beror på hur ofta gps-tillverkarna uppdaterar sina program, och i vissa fall kan det dröja upp till ett år, vilket skulle innebära att vi konsumenter får smart fotgängarnavigering tidigast 2009.

Nya versioner av navigeringsmjukvara som förbättrar upplevelsen för fotgängare kommer hoppeligen att vara bakåtkompatibla och funka på äldre gps-navigatorer också.

Uppdatering:

Garmin nüvi 250 pink har en ljusstark fingertoppsvänlig bildskärm som t.o.m. klarar direkt solsken. Menyerna har ett simpelt men enkelt upplägg. Översikten är mycket god. Textstorleken är läsvänlig. Kringliggande gators namn syns tydligt även på avstånd. Den uppskruvade ljusstyrkan sänker dock batteritiden till 2-3 timmar.

Inga kommentarer: