söndag, april 27, 2008

I väntan på Live Documents

Synkroniserade Office-dokument.

Fyra månader har gått i väntan på Office-tillägget och webbtjänsten Live Documents. Men ännu har inte min användarkod aktiverats. Offline-funktionen Live Documents Desktop Client kräver inloggning.

Det intressanta med webbtjänsten Live Documents är att den utlovas bjuda på samma design och funktionalitet som programsviten MS Office 2007.

Jag behöver i så fall inte uppdatera MS Office 2000 Premium.

Det unika med Live Documents är att online- och offline-dokumenten synkroniseras automatiskt. Det är en fördel för den som utnyttjar samma dokument på flera datorer - det finns bara en entydig version av dokumentet.

Live Documents integrerar sig tillsvidare endast med MS Office (2000, XP, 2003) men i framtiden också med den öppna programsviten OpenOffice (2.4->). Mycket praktiskt, för Live Documents trivs bra på alla plattformar (Windows, Mac och Linux). Live Documents använder den senaste tekniken från Adobe; Flex och Air. Live Documents ska gå att använda på alla plattformar och även när datorn inte är uppkopplad mot nätet.

Adobes flash-baserade ordbehandlare Buzzword använder också den senaste tekniken från Adobe; Flex och Air, och kräver Adobe Flash Player 9. Tanken är att Buzzword ska gå att använda på alla plattformar (Windows, Mac och Linux) och i framtiden även när datorn inte är uppkopplad mot nätet. Buzzword är en förförande elegant online webbtjänst. Och gratis dessutom. Den verkar väldigt fin, snabb och lättanvänd - särskilt när det handlar om tabeller. Buzzword är i dagsläget den enda ordbehandlaren som både kan öppna och spara det nya filformatet i Office Word 2007 (.docx). I Buzzword kan dock inte högerklick användas. Orsaken är att Buzzword körs helt och hållet i Flash Player.

Programsviten MS Office 2000 sitter bra på Windows Vista. Men Office 2000-uppdateringarna får man dock sköta manuellt. Office-tillägget Microsoft Office 2007 Compatibility Pack gör att MS Office 2000 både kan öppna och spara det nya filformatet i Office Word 2007 (.docx). Programsviten MS Office går Live med online tillägget Office Live Workspace. Men - automatiken i inlägget Office Live Add-in gäller tyvärr bara för Office XP-, 2003- och 2007-versionerna. Inte min Office 2000. Lagringen och visningarna i Office Live Workspace låter sig dock skötas manuellt.

Den öppna programsviten OpenOffice kan ha stor draghjälp av Office-tillägget och webbtjänsten Live Documents. Online OpenOffice har visserligen funnits tidigare som Java-version. Live Documents bjuder på en direkt integration till den fast installerade OpenOffice-programvaran.

Noux-föreningens dator är inte försedd med programsviten MS Office. Den öppna programsviten OpenOffice 2.3 är nedladdad men oinstallerad. Lotshustrun installerar den med min assistens. Installationen går bra men programsviten uppdater sig inte automatiskt till OpenOffice 2.4. Vi laddar ner 2.4-programpaketet (211MB) och kör igång installationen. Men - installationen lyckas inte utan knot. Jag måste ta i spakarna och avinstallera OpenOffice 2.3 först.

För att få ett problemfritt samspel mellan MS Office och OpenOffice laddar jag ner Viewer-versionerna av Word, Excel och Powerpoint. Windows Vista ställs in så att Viewer-versionerna automatiskt öppnar MS Office-filer för avläsning. Office-tillägget Microsoft Office 2007 Compatibility Pack gör att Word Viewer kan öppna det nya filformatet i Office Word 2007 (.docx). OpenOffice 2.4 ställs in så att dokumenten sparas i MS Office-filformat (.doc/.xls/.ppt).

Framtiden får visa om synkroniserade Office-dokument fungerar mellan lotshemmets MS Office 2000 och Noux-föreningens OpenOffice 2.4.

Uppdatering:

Min användarkod i Live Documents aktiveras i december 2008. Ett helt år efter lanseringen. Funktionerna är dock inte alls sådana jag förletts att tro. Webbtjänsten Live Documents lovade samma design och funktionalitet som i programsviten MS Office 2007. Live Presentations är den första tjänsten i programsviten. Jag känner mig ordentligt snuvad på konfekten.

Inga kommentarer: