söndag, april 26, 2009

Apple är död, länge leve Apple

Kanonerna riktas mot Mac OS X.

Från en minst sagt blygsam start har operativsystemet Mac OS X vuxit till sig rejält under årens lopp. Vid lanseringstillfället i mars 2000 fanns 350 program att välja mellan. I mars 2008 använde sig drygt 25 miljoner människor världen över av Mac OS X. Drygt en miljon utvecklare hade skapat hundratusentals program till plattformen de första sju åren.

Apple var från mitten av 1990-talet fram till början på 2000-talet om inte dödförklarade så åtminstone hyfsat nära. Försäljningen gick uselt. När Apple väl lyckades få till en produkt som sålde bra, exempelvis den bärbara datorn Powerbook, kunde de antingen inte leverera tillräckligt många enheter eller så var kvaliteten så usel att produkten fick dåligt rykte och försäljningen gick i botten.

Steve Jobs återvände år 1997 till Apple som räddaren i nöden. År 2000 då Apple låg på konkurssens brant trädde kompisen Bill Gates personligen in med en investering på 150 miljoner dollar - mot 5% av Apples icke-röstberättigade aktier. Med den lilla stationära iMac-datorn, och sedan Mac OS X, vändes trenden för Apple. I mars 2001 släpptes den första versionen av företagets nya operativsystem Mac OS X.

Mac OS X var fött – men helt nytt var det inte:

Apples nya operativsystem byggde enkelt uttryckt på Nexts operativsystem Openstep i kombination med valda delar från Apples gamla trotjänare, Mac OS. I kombination med delar från Free BSD och Net BSD blev det här det som senare fick namnet Mac OS X. BSD-kärnan bidrog med posix-kompabilitet, processhantering, virtuell minneshantering och nätverksfunktionalitet. Efter att Steve Jobs återvänt till Apple (i och med köpet av Next) skrotades det gamla gränssnittet helt. Det ersattes av ett nytt gränssnitt där egenheter hämtats från gamla Mac OS. De valda delarna från Mac OS var rent kosmetiska och fanns med för att göra övergången från gamla Mac OS till nyare Unix-baserade Mac OS X enklare för användarna.

Sedan lanseringen av Mac OS X har säkerhetsfunktionerna tagit ett steg framåt med varje ny version av operativsystemet. I Mac OS X 10.5 introducerades en ny funktion kallad 'trojan horse marking'. Den markerar alla filer som laddas ner från internet. När användaren sedan vill öppna filen varnas denne för att filen kommer från en källa som inte kan garanteras vara säker. På samma tema har säkerheten runt hur program körs i operativsystemet förbättrats och varje program kapslas in för att hindra att program gör saker de inte ska. Det är en fläkt av Windows Vista över det hela när det gäller hur användarna ska godkänna dessa operationer i Mac OS X.

Apples operativsystem Mac OS X bygger också på öppen källkod. Php, Samba, Nfs, Apache, Bind och Perl är några av de Unix-program som följer med i Mac OS X. Dem har Apple ingen direkt kontroll över, förutom att Apple precis som alla andra kan fixa buggar och sedan skicka över dem till respektive projekt och hoppas på att koden antas och att en buggfix skickas ut. Apple är lyckligtvis flitig på att lägga in buggfixar från tredjepartsleverantörer.

Mac OS X har, som alla andra system, kod som måste rättas och uppdateringar som måste installeras. Det är ett konstant förbättringsarbete och inget system är säkrare än de tjänster som körs. Mac OS X har så här långt överlevt på basen av en säkerhet, som bara existerar tack vare att plattformen fortfarande inte är populär och allmän nog för att de som utnyttjar säkerhetshål ska lägga tid och energi på att utnyttja säkerhetshål som finns i Mac OS X. Man är, så att säga, säker tills någon bestämmer sig för att anfalla. En fråga som därför är värd att ställa är huruvida Apple är redo den dagen kanonerna riktas mot Mac OS X.

(Techworld:
Så säker är din Mac)

Uppdatering:

Mac OS 10.4, som lanserades i april 2005, är det första stabila operativsystemet för Mac-datorer. Apples handfasta förkontroll av Mac-tillsatser och Apple-tillbehör har dessutom gett Apple-datorerna ett censurerat men förtjänt rykte av stabilitet. Den kaotiska anstormningen av mer eller mindre seriösa windows-tillsatser och pc-tillbehör har å andra sidan gett Windows-datorerna ett ocensurerat men förtjänt rykte av instabilitet. Skillnaderna har dock inte nämnvärt synts i vardagens användning i hemmamiljö. Det kvittar om Windows kraschar eller Mac OS X stelfryser - slutresultatet är tyvärr detsamma. Dessbättre avböjer Microsofts populära operativsystem Windows XP snabbt oseriösa windows-tillsatser med att avbryta programmet. Programmet måste givetvis startas upp på nytt men det påverkar inte datorns stabilitet i övrigt.

Uppdatering:

Apples operativsystem Mac OS X fungerar annorlunda än fotfolkets operativsystem Windows. Högerklicken är inaktiverad på en Apple-mus. Motsvarigheten till 'högermus' i Mac OS X är ctrl-tangent+musklick. I Windows används ctrl-tangenten för att genomföra viktiga uppgifter, exempelvis ctrl+c för att kopiera. I Mac OS X är motsvarigheten cmd-tangenten, exempelvis cmd+c för att kopiera.

Det finns ingen programpanel i Mac OS X: genom att använda cmd+tab kan jag kolla vilka program är öppna. Det finns heller ingen startmeny i Mac OS X: jag använder istället programdocka, eller filhanteraren Finder, för att öppna program. I fönstrets övre vänstra hörn finns tre bollar. För jag musen över den vänstra ser jag ett kryss. Men kryss betyder inte avsluta. För att avsluta exempelvis webbläsaren Safari väljer jag 'Safari' i en fast menypanel högst upp och däri 'Avsluta Safari'. Jag kan alternativt aktivera Safari och använda kortkommandot cmd+q för att avsluta.

Uppdatering:

Brandväggen i Mac OS X 10.5 är färdigt aktiverad. Virus och spyware är kanske inget problem i skrivande stund men i takt med att Mac OS X lockar till sig fler användare så kan det förändras. Då jag nu ändå vill hålla säkerhetskoll på Mac OS X så laddar jag ner och installerar gratis intivirusprogrammet ClamXAv 1.1.1 för Mac. Första uppstarten aktiverar en kompletterande installation av ClamAV 0.95-motorn. Säkerhetsprogrammet ClamXAv låter sig sedan installeras som ett 'äkta' mac-program på enheten Macintosh HD. Jag markerar användarmapparna 'Documents' och 'Downloads' för skanning, uppdaterar den första satsen av virussignaturer - och kör en virusskanning. Ingen virusinfektion avslöjar sig.

Jag kan faktiskt få in spyware i Mac OS X, utan att jag vet om det men det lär inte vara lika enkelt i Mac OS X 10.5 som det är i andra operativsystem. I Mac OS X 10.5 introducerades en ny funktion kallad 'trojan horse marking'. Den markerar alla filer som laddas ner från internet. Om systemet vill öppna filen varnas jag för att filen kommer från en källa som inte kan garanteras vara säker. Det får räcka tillsvidare.

Inga kommentarer: