söndag, april 19, 2009

HP PSC 2355 all-in-one i OS X

Bildskanner är ett kapitel för sig.

Användningen av Mac OS X 10.5 operativsystemet känns måhända avigt och elitistisk i jämförelse med användningen av fotfolkets operativsystem Windows XP SP3. Men it-medborgarens elementära applikationer, e-post och googling samt ordbehandling och fotohantering, är förhållandevis likvärdiga - oberoende av operativsystemet.

I Alice-datorns Mac OS X-miljö konkurrerar webbläsaren Apple Safari, e-postklienten Apple Mail, textredigeraren Apple TextEdit och fotoassistenten Apple iPhoto '09 likvärdigt med webbläsaren Internet Explorer, e-postklienten Windows Mail, ordbehandlaren Windows Wordpad och fotoassistenten Windows Photogallery i Alice-datorns Windows-miljö.

Drivrutinerna för lotshemmets båda skrivare, HP OfficeJet Pro 1170C och HP PSC 2355 all-in-one, står direkt till buds i Alice-datorn. Både i Mac OS X 10.5 och i nya Windows XP SP3. Ja, min nyanskaffade installations-cd med Windows XP Home Edition SP3 känner faktiskt igen lokala skrivaren HP PSC 2355. Det gör däremot inte Windows XP i gamylerna, stationära xp-datorn Scaleo och bärbara xp-datorn Amilo. Alla uppdateringar till trots.

Bildskanner i multifunktionsskrivare är ett kapitel för sig. Stationära xp-datorn Scaleo hittar lagrade drivrutiner i Windows XP för lokal skanner i HP 1170C. Och stationära macxp-datorn Alice hittar lagrade drivrutiner i nya Windows XP för lokal skanner i HP PSC 2355. Stationära macos-datorn Alice hittar däremot lagrade drivrutiner enbart för skrivarfunktion i Mac OS X, men inte för skannerfunktion. Bärbara xp-datorn Amilo hittar å andra sidan lagrade drivrutiner enbart för skrivarfunktion i gamylernas Windows XP, men inte för skannerfunktion.

Bristen går dock att åtgärda med en befintlig installations-cd för HP PSC 2355 all-in-one på Windows XP. Om jag å andra sidan hade köpt multifunktionsskrivaren HP PSC 2355 för installation på Mac-dator så hade jag i stället haft en problemfri installations-cd för HP PSC 2355 all-in-one på Mac OS X. Webbtjänsten på HP bjuder turligen på kompletta installationspaket för HP PSC 2355 all-in-one. Oberoende av operativsystemet. Den tjänsten hade jag faktiskt nytta av redan vid installation av multifunktionsskrivaren HP PSC 2355 på vista-datorn Nemi. Jakten på webben på kompletta installationspaket för HP PSC 2355 all-in-one kräver expertis men när installationspaketet väl är nerladdat på datorns hårdskiva är proceduren och vägledningen densamma som med en installations-cd.

Implementeringen av skrivar- och skannerfunktioner är faktiskt bättre integrerad i Windows XP än i Mac OS X. Och det syns också i det att skannern är integrerad i importfunktionen i fotoassistenten Picasa på Windows XP - men inte i Picasa på Mac OS X. I Mac OS X-miljö stöds enbart import från kamera i Picasa. Liksom enbart import från kamera i Apples fotoassistent iPhoto '09. Å andra sidan stöds i Windows-miljön enbart import från kamera i Windows fotoassistent Live Photogallery. Ingendera importfunktionen i de elementära fotoassistenterna Apple iPhoto '09 och Windows Photogallery stöder alltså skanner - enbart kamera.

Inga kommentarer: