onsdag, september 09, 2009

Nytta och nöje i Mickelsböle

Filmuppvisningar eller ljudböcker.

Online-nyttan av it-samhällets fröjder är ytterst begränsad på det alpina sommarnöjet i Mickelsböle i Borgå. Utan en effektiv takantenn är reträtten i en helt tv-fri zon. En sannskyldig reträtt alltså. Nöjesformerna har nästan återgått till traditionell stugsittning. Filmuppvisningar eller ljudböcker är sist och slutligen rätt udda nöjesfenomen

Den grundreparerade skogsvägen upp till reträtten klarade vintern bra. Hundra meter bumerangformad infartsväg, lagd i en brant med en stigning på sexton meter, börjar överstiga 65-åringars fysiska prestanda. Lotshustrun klarade ännu i fjol av 50 kilo, en halvlastad skottkärra - halva vägen. I år är det stopp. Inte ens ett byte till ett större, lagrat skottkärrshjul är till större hjälp.

Terassodlingarna skriker efter mylla - lotshustrun likaså. Infartsvägen ska formfyllas med grus - för att minimera regnskador. Stockar och sten väntar på att städas bort från oåtkomliga skogsluttningar. Lösningen heter Bamse. En 4-hjulsdriven Yamaha Grizzly 350-kubiks ATV, som får agera som skogstraktor. Till sällskap med fenomenala terrängsläpet Terrain Pro 400.

Terrängsläpets stora svängradie, i kombination med grusvägens branta lut, minskar Bamses prestanda som draghäst. Men ekipaget klarar ändå elegant av 200 kilo, 2 skottkärror grus, eller 6 skottkärror mylla. Med en 125 kilos lots grensle över besintanken och en 40 kilos extra vikt på framhjulen. Bamse har varit ensam in i skogsterrängen och försiktigt snusat på utmaningarna. Det tar nog en längre tid innan passliga skogsstigar för trygg framfart har rensats från sly och andra hinder.

Reträttens ensliga läge har inte stört transportörerna. Adressen i Mickelsböle syns turligen på navigatorns karta. Men - leveransen lyckas inte ända upp till stugan. Transportörerna vägrar att backa mer än halvvägs upp i den branta backen. Infartsvägen har därför försetts med en rymlig omlastningsplatå invid kurvan. Bamse-ekipaget klarar fortsättningen. En värdig investering - på ålderns höst.

Uppdatering:

Reträtten i Mickelsböle i Borgå är nog inte helt utan samhällets elementära bekvämligheter. Elförsörjningen bjuder på ljus och värme samt elenergi för allehanda prylar och apparater - datorer inräknade. Jordgas på flaska bjuder på energi för matlagning i spis och ugn - samt beredning av varmvatten. Det trådlösa gsm-nätet erbjuder social komfort och trygghet med telefoni- och sms-kontakt på glesbygden.

Inga kommentarer: