fredag, juli 11, 2008

Digitalt kvällsnöje i glesbygd

3g-nätet lyser med sin frånvaro.

Skogsvägen upp till reträtten i Mickelsböle i Borgå har tjänat bra utan större underhåll i tjugo år. En regnrik vecka räckte dock till att påvisa att en ingräsad yta på en vägbas av lera och morän inte i längden är ett pålitligt underlag för fordonstrafik. I alla fall inte då hundra meter bumerangformad infartsväg är lagd i en brant med en stigning på sexton meter.

Den snopna sortin skedde inte helt obemärkt. Goda grannråd regnade lika ymnigt som veckans regnvatten. Bäst att skala bort ett lager av den lerhala moränen och ersätta ytan med grovt makadam. Grävskopa och fyllmaterial beställdes till torsdag.

Veckans dagar gick i arbetets tecken. Vägrenarna befriades från sly och småträd. Grenar och kvistar skalades bort till en höjd av sex meter. Belöningen kom senare i form av åsynen av svängande grävskopsarmar och höjda bilflak i naturens mäktiga lövsal.

Vägbyggarna kom klockan sju på morgonen. Vi tillbringar natten innan på reträtten. Bärbara Vista-datorn Nemi får äran att stå för det digitala kvällsnöjet. Ett år har gått men glesbygdens 3g-nät lyser fortfarande med sin frånvaro. Uppkopplingen på internet lyckas dock i edge-hastighet (237kbps). Det integrerade 3g-kortet på bärbara Vista-datorn Nemi har en effektiv 3g-antenn. Tidigare försök med extern 3g-modem kom bara upp i gsm-hastighet (53kbps).

Glesbygd kräver tålamod. Det räcker inte med att starta datorn och koppla upp den på nätet. Man ska också vänta ut datorn då den fullgör sina egna sysslor - uppdaterar virusskyddet - uppdaterar tv-programtablån - uppdaterar säkerhetsluckor i Windows - med mera.

En smalbanduppkoppling begränsar online-nyttan. Att surfa och söka med webbläsaren går an. Men kalejdoskopiska webbsidor kräver tålamod. Att läsa och skriva webbmejl i Web 1.0-format går an. Men att titta kvällsnyheterna på webb-tv går inte mera. Datorn använder mera tid till buffertering än till uppvisning. Tur att nyhetssändningen börjar med uppläsning av huvudrubrikerna.

Offline-nyttan är desto tydligare. Filmuppvisning med dvd-spegelkopior lyckas med bravur. Uppladningen av fyra valbara dvd-filmer ställer inte för stora tidskrav i preparationen.

Inga kommentarer: