onsdag, juli 02, 2008

Interaktion i sociala nätverk

Påminnelsetjänst i webbkalendern.

Höstens 2008 potentiella lotsningsmiljö för rörliga (sociala) medborgare fyller Web 2.0 kraven. Deltagarna förutsätts acceptera och utnyttja interaktionen i sociala nätverk i någon form.
Målet är att överbrygga generationsklyftan med att engagera barnbarnen i seniorlotsningen.

Datorns operativsystem behöver inte vara MS Windows. Och - webbläsaren behöver inte vara MS Internet Explorer.

Webbläsaren Mozilla Firefox är exempelvis ett naturligt alternativ i Linux-operativsystemet Ubuntu.

Linux Ubuntu används dock bara i bakgrunden. Som ett säkringssystem i verifieringen av allmängiltigheten i webbaserade online-tjänster. Online-tjänsterna ska vara helt oberoende av dator, webbläsare och OS-plattform. Den offentliga lotsningsmiljön erbjuder med största sannolikhet Windows-baserade cafédatorer med Internet Explorer som webbläsare. Deltagarnas egna bärbara hemdatorer används om hemdatorn och lotsningsmiljön erbjuder trådlös wlan-uppkoppling på webben.

Den röda tråden och utgångspunkten i lotsningsprogrammet är vardaglig användning av Googles webbaserade söktjänst. I kommunikationen används Googles webbaserade e-post Gmail. Och i hanteringen av e-postens bilagor utnyttjas Googles webbaserade office-programsvit.

Office-programsviten Google Docs har utvecklats i snabb takt. Layouten och funktionaliteten i Google Docs påminner alltmer om Microsoft Office. När man använder Google Docs har man möjlighet att också bjuda in andra till samarbete i det man skriver på webben. Denna funktion kan med fördel utnyttjas interaktivt i lotsningsprogrammet. Exempelvis i vardaglig text- eller ordbehandling på webben.

Lotsningen utnyttjar som administrativ stomme Googles webbaserade kalender. I interaktiv bokning av lotsningstillfällen. Och som påminnelsetjänst.

Interaktivitetsgraden i e-posten, dokument- och kalenderhanteringen är naturliga mätare av aktivitet. Googles webbaserade sökhistorik är naturlig mätare för användningsgraden av Google söktjänst. Inloggningen på Googles användarkonto måste dock slipas till en rutinåtgärd i samband med uppstarten av Googles söksida.

Inga kommentarer: