onsdag, juli 09, 2008

Konvertering av dvd-innehåll

BitRipper konverterar allting i 4:3

Mångtaliga Windows-användare är långt mera utsatta för marknadskrafterna än fåtaliga Linux-användare.
Möjligheterna att gratis kringgå kopieringsskyddet på dvd-skivor, med inköpta filmer och musikvideon, avslöjade sig för mig till först i Linux-miljön. Reklam om betalvarianter i windows-miljö finns det gott om.

Gratis konvertering av olåsta dvd-skivor med inbandade tv-program och -filmer är heller ingen självklarhet.

Under en kort period var jag faktiskt ganska tänd på att börja komprimera långfilmer till DivX-format. Omvägen via mpeg-filer gav dock dåligt resultat. Windows-program med möjligheten att gratis konvertera direkt från dvd-skiva lyste med sin frånvaro.

Av en slump hittade jag ett lovande gratisprogram. Med windows-programmet BitRipper 1.31 kan jag rippa (kopiera) både olåsta och kopieringsskyddade dvd-filmer, för att spara en konverterad säkerhetskopia av filmen i exempelvis XviD-format (.avi) på hårddisken. BitRipper låter mig omvandla innehåll på både vanliga enkellagrade dvd-skivor och sådana med dubbla lager (Dual Layer). Antingen hela innehållet eller ett visst avsnitt. Precis som i gratisprogrammet OGMRip i Linux-miljö.

Multimediaspelaren Sony RDR HXD870B går dock inte alls med på att spela upp BitRippers XviD-format på dvd-data-skiva. BitRipper passar nog bäst om man vill titta på film via datorn - perfekt för den som har ett nöjescentrum med kompletterande nätverk och mediedator.

Alternativ och valmöjligheter är begränsade vilket gör BitRipper lättanvänt. Det är inte svårt att sätta sig in i hur verktyget fungerar. Och BitRipper är snabbt. En dvd-film på exempelvis 7GB låter sig konverteras och komprimeras till 1,92GB på halvannan timme. Då jag konverterar motsvarande dvd-film med gratisprogrammet OGMRip i Linux-miljö fördubblas tidsanvändningen. Men då får jag en filmkopia i äkta vidbildsformat - med tillsatta undertexter. Och på ett XviD-format på dvd-data-skiva som multimediaspelaren Sony RDR HXD870B dessutom går med på att spela upp.

BitRipper konverterar allting i 4:3-aspekt. Filmer i vidbild visas i brevlådeformat. Men det är inget stort problem. Tv-apparaten Sonya Bravia zoomar villigt upp brevlådeformatet till full skärmbild. Och bildkvaliteten är inte sämre än kvaliteten på inbandade tv-sända filmer.

Uppdatering:

Den bekvämaste och snabbaste windows-metoden för säkerhetskopiering är nog ändå att ta spegelkopior (.iso) av dvd-filmer med gratisprogrammet DVD Shrink. Det kräver förstås att man har tillräckligt med lagringsutrymme på hårdskiva.

Inga kommentarer: