fredag, juni 06, 2008

DivX-komprimerade långfilmer

Filmljudet hörs från JBL On Stage.

Bärbara Vista-datorn Dell XPS M1530 har visat sig vara en kompetent nöjesdator. Jag medger att ha-begäret satt bak i huvudet redan då anskaffningen av Nemi var i påtanke.

Nöjesdatorn är nu hjärtat i mitt kompletterande Media Center. En viss omorganisation av prylar och kringutrustning har varit av nöden. Lotshustrun har socialiserat min proffsiga hörlur Koss Porta Pro.
Samt mp3-spelaren iPod nano.
Någonting måste räddas. Jag kopplar audiosystemet JBL On Stage till Vista-datorn Nemi.

20" bredbildsskärmen förser jag med en dmi-/hdmi-omvandlare. Kopplingen till Vista-datorn kan nu göras med en hdmi-kabel. Bildkvaliteten i visningen av det lågupplöst inbandade filmmaterialet blir inte bättre för det. Men bilden är ändå bättre än den digitala visningen på den gamla 23" tv-burken. Och till och med större i 16:9-formatet. Mycket praktiskt.

Dags att koppla ihop mitt privata nöjescentrum. Jag konfigurerar nöjesdatorns bildvisning till 20" bredbildsskärmen. Filmljudet avlyssnas fullödigt från fenomenala JBL On Stage. Avkopplingen vid stängningen av datorlocket inaktiveras. Den externa 320GB Maxtor-hårddisken är ett förträffligt filmlager. Och wlan-prestandan är mer än tillräcklig för visningen av det lågupplösta filmmaterialet. Den första filmuppvisningen på mitt privata nöjescentrum är en realitet.

Videoredigeringsprogrammet Nero Vision är snabb och behändig i kopieringen (importeringen) av filmer från DVD Video-skiva till datorns lokala hårddisk (mpeg2). Kopieringen över nätet till Maxtor näthårddisken tar mera tid. 2GB kopierar sig på 10-11 minuter från XP-datorn. Vista-datorn behöver däremot 22-23 minuter per 2GB. Nu märks faktiskt den omtalade långsamheten i dataöverföring på Windows Vista.

Jag har tillfälligtvis infekterats av en nypåflugen DivX-fluga. Tanken att få 4-5 avsnitt av Agatha Christies Miss Marple eller Hercule Poirot att rymmas på en enkelsidig dvd-skiva (4,5GB) förför mig. De flesta avsnitten (92-94 minuter) är i ett mera utrymmeskrävande 16:9-vidbildsformat så i det fallet ryms faktiskt bara fyra DivX-filmer på enkellagrad dvd-skiva. DivX-filmerna bränner jag med gratis filmuppspelaren DivX Player (kompletterad med DivX Codec). Bidkvaliteten i DivX-filmuppvisningen (mpeg4) är det inget fel på.

Avsnittena av Miss Marple och Hercule Poirot är bandade på Sony speldosans hdd-skiva från reklamfria tv-kanaler och vidarekopierad på en primär dvd-skiva. Synkroniseringen av bild och ljud är perfekt ännu på den sekundära dvd-skivan i DivX-format. Samma gäller inte de inbandade filmer där insprängt reklammaterial klippts bort. Vid konverteringen till DivX-format glider i dessa fall bild och ljud isär så att ljudet i slutet av filmen ligger före mimiken i bilden. Mycket förtretligt. I synnerhet som dryga 90 minuter mpeg2-film kräver över tre timmar DivX-konverteringstid. Bärbara Vista-datorn Dell XPS M1530 klarar med darr på ribban av konverteringsprocessen. Stationära XP-datorn Scaleo behöver betydligt mera tid och den har tydliga svårigheter i att hinna med i DivX-konverteringen så att bild och ljud skäligen hålls i synkron.

Reklamsanerade, lågupplöst inbandade filmer är således skäl att bibehålla på primär dvd video-skiva. En ny bränning från mpeg2-format till sekundär dvd video-skiva klarar inte av att hålla ljud och bild i synkron i dessa filmer. Detta klarar dock ursprungligen reklamfria, ostympade avsnitt av Miss Marple eller Hercule Poirot.

Bibliotekets alternativa Dell XPS-nöjescentrum är attraktivt och minst lika mångsidigt som vardagsrummets Sony nöjescentrum. Vista-datorn kan dock spela upp filmer direkt i mpeg2-format. Både från dvd-skiva (data) och usb-minnessticka. Detta kan inte Sony speldosan. Men det är inget problem. Om jag vill visa upp en mpeg2-film på Sonys 26" tv-skärmen så flyttar jag enkelt nöjesdatorn till vardagsrummet och kopplar den med hdmi-kabel till tv-apparaten. Och även om filmen är lagrad på Maxtor näthårddisken så nås filmmaterialet via bärbara nöjesdatorns trådlösa wlan-uppkoppling. Mycket praktiskt.

Inga kommentarer: