fredag, juni 20, 2008

Halvfärdigt 3g-nät är billigt

Minst 53kbps var man än rör sig.

Bärbara Vista-datorn Nemi gör sporadiskt mobila 512kbps-besök in i 3g-nätets täckningsområde. Det inbyggda 3g-kortet i Dell XPS-datorn fungerar klanderfritt. Lotshustruns bärbara XP-dator Amilo kopplas vid behov upp med det externa 3g-modemet.

Den yttersta krisreserven med det modemknutna (33/56kbps) internetabonnemanget till Telia Sonera är obehövlig.

Villan i Esbo Nupurböle är förtretligt nära 3g-nätets täckningsområde, men ändå utanför. Situationen har dock blivit bättre. De första sex månaderna var min mobila nätkontakt 90% gsm (53kbps) och 10% edge (236kbps). Det andra kvartalet 2008 har förhållandet lyckligtvis vänt sig till 90% edge (236kbps) och 10% gsm (53kbps). Men 3g-kontakten (512kbps) lyser med sin frånvaro.

Mobilt smalband via 3g-nätet är teleoperatörernas nya storsäljare. Antalet abonnenter ökar kraftigt för varje månad. Enligt kommunikationsverkets marknadsöversikt fanns vid årsskiftet 150.000 mobila nätanslutningar, vilket motsvarar 8% av det totala mängden bredband. Kommunikationsverket uppskattar att antalet mobila nätanslutningar växer till 350.000 före årets 2008 slut.

Finland har Europas lägsta priser på mobilt smalband och operatörerna tävlar sinsemellan om att sälja de billigaste paketen. I dag får man en typisk smalbands-anslutning på 3g-nätet för 9,90 euro per månad. Europas lägsta priser lockar finländarna att skaffa mobilt smalband i rask takt. Men 3g-nätet är ännu långt ifrån komplett och och många har, liksom jag, varit besvikna över att bredbands-anslutningen inte fungerat klanderfritt överallt.

Väljer man det billigaste alternativet är anslutningen också långsam, för det mesta minst 53kbps - i bästa fall högst 384kbps. Hastigheten 384kbps räcker behjälpligt till att surfa och använda e-post. Jämfört med fasta bredbands-anslutningar är priserna ändå resonabla med tanke på att man har en nätkontakt på minst 53kbps till sin bärbara dator var man än rör sig.

När operatören uppger att 3g-nät finns på en ort behöver det inte betyda att varenda vrå på orten nås av signalen. Antalet 3g-basstationer är ännu minimalt i områden vid sidan om de större trafiklederna. Dessutom är signalen extra känslig för lokala hinder som byggnader och väggmaterial. Operatörerna har kartor som visar 3g-täckningen men de beaktar inte sådana lokala faktorer. Genom att flytta sig bara någon (kilo)meter kan signalstyrkan ändra.

Försöket med mobil nätanslutning på 3g-nätet hos teleoperatören Telia Sonera var ett fiasko. Dessutom erbjuder inte Telia Sonera, i motsats till teleoperatören Elisa, den mobila 3g-nätanslutningen till ersättare av äldre internetabonnemang. Reservanslutningen som modemabonnemang till Telia Sonera säger jag upp på momangen. Telia Sonera har under våren 2008 raderat bonustjänster i internetabonnemanget. Droppen som fick bägaren att rinna över var en extra faktureringsavgift på 1 euro - för pappersfakturan.

Inga kommentarer: