onsdag, juni 11, 2008

Webbaserade ordbehandlare

Buzzword har potential att bli bra.

Om man inte har behov av avancerade redigeringsmöjligheter klarar man sig utmärkt med webb 2.0-program, som dessutom ofta är gratistjänster. En hel del proffsiga användare använder mindre än tio procent av all funktionalitet som finns i traditionella ordbehandlare i Office-programsviter på datorn.

Användare som jag använder troligen mindre än en procent.

Pressen från samspel med omgivningen gör dessvärre att Microsoft Office i dagsläget är det naturliga alternativet för den stora majoriteten. Användningen av webbaserade alternativ förutsätter online-program med snarlika redigeringsfunktioner i offline som de (1%-10%) som finns i Microsoft Office. Idealet vore en obunden MS Office-hybrid i likhet med Live Documents.

Förutsättningen att redigera dokument i offline i Googles ordbehandlare har hittills varit att jag har en traditionell ordbehandlare på datorn. Jag sparar kopior av de webbaserade dokument jag jobbat på i Google Docs till filer som jag sedan öppnar i Microsoft Office i MS Windows (eller Openoffice i Linux Ubuntu) för redigering offline.

Googles ordbehandlare ska i dagarna få funktioner som gör det möjligt att skriva och redigera utan koppling till webben. Med hjälp av Googles öppen källkods-produkt Gears kompletteras den tekniska plattformen i Googles webbaserade program med redigeringsfunktioner i offline såsom de som finns i traditionella kontorsprogram.

Jag installerar Google Gears på lotshustruns bärbara Amilo-dator. Google har gjort Gears-installationen helt automatisk - både som insticksprogram i Internet Explorer 7 i MS Windows XP SP3 och som insticksprogram i Mozilla Firefox 2 i Linux Ubuntu 7.10.

I Google Docs ingår de flesta moduler som återfinns i Microsoft Office. Googles satsning på offline-funktioner kommer troligen att sätta ännu mer press på Microsoft eftersom användaren inte längre behöver ha ett traditionellt kontorsprogram för att i offline hantera grundläggande funktioner som ordbehandling. Google Docs kan nu på riktigt utmana Microsofts dominans med Word.

Google Docs utvecklas i snabb takt. Layouten och funktionaliteten i Google Docs påminner alltmer om Microsoft Office. När man använder Google Docs har man möjlighet att också bjuda in andra till samarbete i det man skriver på webben.

Det bästa sättet att få funktionaliteten i Google Docs att framstå i rätta dager och proportioner är att jämföra Googles ordbehandlare med en värdig och annorlunda antagonist - exempelvis Adobe Buzzword. Ordbehandlarna i online webbtjänsterna Google Docs och Adobe Buzzword fungerar bägge klanderfritt både i Internet Explorer 7 i MS Windows XP SP3 och i Mozilla Firefox 2 i Linux Ubuntu 7.10.

Adobes flash-baserade ordbehandlare Buzzword är en alternativ webbaserad ordbehandlare som går att köra direkt i webbläsaren. När man använder Buzzword har man möjlighet att också bjuda in andra till samarbete i det man skriver på webben. Unikt är att det man ser på skärmen också är det som kommer ut vid utskrift. Buzzword använder den senaste tekniken från Adobe; Flex och Air, och kräver gratis insticksprogrammet Adobe Flash Player 9. Tanken är att Buzzword ska gå att använda på alla plattformar och i framtiden även när datorn inte är uppkopplad mot nätet.

Buzzword är en förförande elegant online webbtjänst. Och gratis dessutom. Och den är väldigt fin, snabb och lättanvänd - särskilt när det handlar om tabeller (kolumner, spalter). I Buzzword kan dock inte högerklick användas normalt. Orsaken är att Buzzword körs helt och hållet i Flash Player. Den största funktionella skillnaden, och kanske den viktigaste, är att Buzzword än så länge saknar en papperskorg. Ibland kan dokument raderas lite för snabbt och då är det skönt att kunna ångra.

Buzzword är i dagsläget den enda ordbehandlaren som både kan öppna och spara det nya filformatet i Microsoft Word 2007 (.docx). Buzzword har potential att bli riktigt bra och särskilt om det integreras med andra kommande online-versioner av Adobes Acrobat.com-produktlinje.

Det finns dock ingen orsak att byta bort ordbehandlaren i online webbtjänsten Google Docs. Det är sannerligen ett utmärkt och rörligt lotsnings-instrument i överbryggandet av generationsklyftan.

Inga kommentarer: