söndag, juni 29, 2008

Laglöst kopierade dvd-filmer

Fungerande dvd-kopia av iso-filen.

Kopieringsskyddade dvd-filmer låter sig lätt spelas upp i Windows-miljö. Men den lagstadgade rätten att kopiera inköpta dvd-filmer kan inte utnyttjas av vanliga människor.

Inte utan att förfalla till utstuderad laglöshet.

Den fenomenala dvd-speldosan Sony RDR HXD870B vägrar säkerhetskopiera en kopieringsskyddad dvd-skiva.

Betalprogramsviten Nero 7 Premium omfattas tyvärr av samma vägran.

Linux-miljön är heller ingenting för vanliga människor. Möjligheten till filmuppspelning av kopieringsskyddade dvd-filmer erbjuds inte i grundversionen av Linux-operativsystemet Ubuntu. Avancerade särkunskaper banar dock väg för både filmuppspelning och dvd-kopiering i Ubuntu.

En upptrimmad Linux-miljö bjuder på säkerhetskopierade spegelkopior (.iso) av dvd-filmer. Det är i sig inget problem att flytta över en monstruös 7GB iso-fil från Linux-partitionen till Windows-partitionen i dual boot-konfigurerade Scaleo-datorn. Men tid tar det. Och datorns halverade 160GB hårdskiva räcker inte långt. Maxtor OneTouch kom inte en dag för tidigt.

Med Maxtor OneTouch usb-kopplad till näthårddisken Maxtor Shared Storage kan filmkopiorna spelas upp på distans på 26-tummaren Sony Bravia i hemmets nöjescentrum. Direkt som spegelkopierade iso-filer. Via gratis filmuppspelaren VLC Media Player i Vista-datorn Nemi. Men av någon orsak lyckas jag inte bränna iso-filen på en fungerande dvd-skivkopia.

Jag installerar till provs Vista-versionen av gratisprogrammet ISO Recorder på Vista-datorn Nemi. Men även om programmet annars fungerar så vägrar det att spegelkopiera en kopieringsskyddad dvd-skiva.

Jag gör en ny söktur på nätet. Så hittar jag av en slump gratis Linux-programmet K9Copy - och till och med en bruksanvisning. K9Copy är ett klonat alternativ till gratis Windows-programmet DVD Shrink. DVD Shrink 3.2 är ett fenomenalt program som i Windows-miljö kopierar och komprimerar en dubbellagrad kopieringsskyddad 8,5GB dvd-skiva (dvd-9) på en enkellagrad 4,7GB dvd-skiva (dvd-5).

Jag installerar gratisversionen av Dvd Shrink 3.2 både på XP-datorn Scaleo och på Vista-datorn Nemi. Det finns till och med en bruksanvisning för Dvd Shrink. Jag får till stånd en komprimerad 4,4GB Nero-kompatibel iso-fil. Snabbt dessutom - på en kvart. Filmerna behöver nu bara halva lagerutrymmet - utan att bildkvaliteten nämnvärt lider. Och överföringstiden till näthårddisken halveras. Mycket praktiskt.

Och nu kan jag kopiera och bränna en fungerande dvd-skivkopia av den Nero-kompatibla iso-filen. På mindre än en halvtimme faktiskt - med brännaren i Nero 7 Premium. Dvd-kopian kan dessutom spelas upp och kopieras (dubbas) på den fenomenala dvd-speldosan Sony RDR HXD870B. Men kopieringsskyddet är ändå inte helt ur spel. Säkerhetskopieringen hakar upp sig på dvd-speldosan. Och av någon orsak lyckas jag inte bränna iso-filen på en fungerande virtuell dvd-skivkopia heller. Den virtuella dvd-skivan hakar upp sig på en förmaningsplansch.

Det är i sig inget problem. Jag kan spela upp iso-filen direkt på VLC Media Player.

Uppdatering:

Det är inte någon praktisk skillnad i tidsanvändningen av Dvd Shrink 3.2 i Windows XP SP3 eller Windows Vista SP1. XP-datorn Scaleo är äldre - kopieringen och komprimeringen till 4,4GB går på 20 minuter. På Vista-datorn Nemi går samma jobb på 15 minuter. Överföringen av 4,4GB till näthårddisken Maxtor Shared Storage går från XP-miljö på 7 minuter. I Vista-miljö kräver samma jobb 12 minuter.
Överföringen av 4,4GB till usb-kopplade Maxtor OneTouch går i XP-miljö på en minur, i Vista-miljö på fåtta två minuter.

Inga kommentarer: