onsdag, maj 28, 2008

Kompletterande Media Center

Hårddisken i lokala hemmanätverket.

Någon mediedator behöver jag egentligen inte i hemmets nöjescentrum. Men den lyckade hdmi-kopplingen av bärbara Vista-datorn Dell XPS M1530 till den digitala tv-apparaten Sony Bravia KDL-V26A11E får nyporna att klia.

En bärbar mediedator är en förhållandevis lyckad lösning. Min dagdröm om en mediedator kan förverkligas.

Till och med i fjärrkontroll med en trådlös blutooth-mus.

Jag har hittills bandat in filmer och annat tv-material på Sony speldosans hårdskiva. En och annan film är till och med bränd på dvd-skiva. Nu har jag dessutom kopierat många inbandade filmer i mpeg2-videoformat för fildelning på den externa 320GB hårddisken i det lokala hemmanätverket. Mycket praktiskt. Jag kan titta av en film på vilken dator som helst som är uppkopplad på Windows-nätverket. Också över Zyxel-routerns trådlösa wlan-uppkoppling. Och jag sparar in en massa euron då jag kan återanvända dvd-skivorna.

Det enklaste och snabbaste sättet är att snabbkopiera en inbandad film från speldosan till dvd-skiva. Tidsåtgången är 10-15 minuter per film. Kopieringen (importeringen) av videoformatet på dvd-skivan till mpeg2-videoformat på datorns hårddisk går i samma raska takt. Nu har jag verklig nytta av NeroVision 4 videoredigering i programsviten Nero 7 Premium.

En bärbar wlan-uppkopplad mediedator är tacksam att flytta på och koppla upp mot tv-apparaten. Hdmi-kabeln kopplas fast, ljud och bild konfigureras till tv-apparaten. En passlig videofil fjärrplockas med den trådlösa blutooth-musen fram från Maxtor-nätdisken och filmvisningen startas upp i videospelaren Windows Media Player - eller Nero Show Time.

Men inte i Windows Media Center. Windows Media Center går inte med på att visa upp filmer i fildelning från den externa nätuppkopplade Maxtor-hårddisken. Men det är inget stort problem. Windows Media Center går bra att använda i live TV. Och också för avtittning av kopierade och inbandade tv-filmer. Men bara om jag har filmerna lagrade i datorns lokala videomapp. Alltså.

Bärbara Vista-datorn Dell XPS M1530 är en fenomenal mediedator. Den har numera, vid behov, värdigt sällskap av den maffiga, platta 20" bredbildskärmen i mitt privata nöjescentrum i biblioteket.

Inga kommentarer: