fredag, maj 30, 2008

Kopior av levande webbsidor

Länken är ju densamma varje dag.

Webben väldigt dynamisk idag. En webbsida kan se ut på ett sätt ena dagen, och på ett annat en annan, fast länken är samma. Det här är ett av problemen med de bokmärkestjänster som finns. Ett annat är att servern krashar eller att källsidor försvinner; de plockas ner, de raderas med vilje eller misstag.

Gratis webbtjänsten Google Notebook är en fiffigt enkel klippbok - ett urpraktiskt virtuellt anteckningsblock.

Google Notebook är via fildelning tillgänglig från vilken dator som helst på internätet.

Ibland sparar jag bara vissa delar av en virtuell artikel, eller av ett intressant inlägg på webben. Bokmärkning (Spara som Favorit) sparar en länk till hela sidan och det hjälper inte om jag snabbt vill komma åt ett visst klipp av innehållet. Med Google Notebook är det i princip enkelt att markera och spara delar av en sida - med aktiva länkar (och bilder) i behåll. Källans länk sparas också automatiskt så att jag vid behov enkelt hittar tillbaka till källsidan. Det är inte alltid sagt att källmaterialet finns kvar i evighet. Inte heller en försvunnen källas bildmaterial.

Här har gratis bokmärkestjänsten Iterasi ett hål att fylla. Iterasi-tillägget finns för webbläsarna Internet Explorer och Mozilla Firefox. Webbtjänsten Iterasi är en väldigt intressant alternativ dokumenterings- och fildelningstjänst. Det är inget fel på de bokmärkestjänster som finns men Iterasi sticker ut från mängden genom att tjänsten inte bara lagrar en länk, utan hela webbsidan, som den är vid tillfället jag bokmärker den - med aktiva länkar (och bilder) i behåll.

Webbtjänsten Iterasi passar utmärkt för arkivering av dynamiska webbsidor som kan se ut på ett sätt ena dagen, och på ett annat en annan. Exempelvis dagstidningen Hufvudstadsbladet. Länken är ju densamma varje dag men innehållet förnyas. I princip kan webbtjänsten Iterasi arkivera en statisk kopia av vilken (dynamisk) webbsida som helst. Och jag kan sedan lägga ut länken till arkivsidan i något inlägg i offentligheten på webben.

Det är inte sagt att Iterasi-materialet heller finns kvar i evighet på en gratis webbtjänst. Kontrollfreaks kan ty sig till solidare metoder för att fängsla flyktigt webbinnehåll - med elektroniska pdf-kopior eller grafiska skärmdumpar. Men då ska man givetvis ha eget hemsideutrymme för att kunna publicera kopiorna på webben.

Uppdatering:

Deponeringen (Notarize) i Iterasi fungerar klanderfritt med webbläsaren Mozilla Firefox. I Internet Explorer hänger deponeringen av vissa dynamiska webbsidor däremot upp sig på ett felmeddelande (iNet Framework).

Inga kommentarer: