fredag, maj 02, 2008

Koll på Ubuntu 8.04 Hardy Heron

HP PSC 2355 fungerar inte mera.

Det är april 2008 - och en ny version av Linux-operativsystemet Ubuntu står till buds - Ubuntu 8.04 Hardy Heron.

Alla 474 säkerhetsuppdateringar är körda. Allt är bäddat och klart för uppdatering av gamlingen Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon. En online uppdatering till Ubuntu 8.04 Hardy Heron erbjuds via nätet.

Förväntade två timmar nedladdning förbyts till fem. Flera pauser inbegripna. Nedladdningen fortsätter lyckligtvis från brottsstället. Mycket praktiskt.

Installationen går på en trekvarts timme. Tredjepartskällor inaktiveras. 61 föråldrade applikationer raderas, 1221 nya paket installeras. Visst är det häftigt med en massa grafiska effekter, men användargränssnittet Compiz Fusion är på tok för krävande för 3-4 år gamla stationära Scaleo-datorn (AMD 3000+ 1,81GHz 512MB - 128MB ATI Radeon X300se). Med avskalade effekter klarar sig datorn med hedern i behåll.

En testkörning visar att Dual Boot-konfigurationen är intakt - och att jag fortfarande har antivirusprogrammet Avast kvar i funktion. Webbläsaren Firefox 3 är lika anemisk som sin föregångare Firefox 2 (1). Alla tillägg hänger inte med. Video DownloadHelper hänger med - men Firefox 3 har inaktiverat både Screengrab och Foxmarks Bookmark Synchronizer (2). Lightning hänger dock med i e-postprogrammet Thunderbird.

Flash Player fungerar klanderfritt. Java Runtime däremot haltar. Elisas javabaserade karttjänst fungerar bra men inte Digitas javabaserade Mapplet-karttjänst. Firefox 3 hjälper inte till med uppdateringen (3). Jag laddar ner en ny Java-version men jag hittar inga verktyg i Ubuntu 8.04 för att installation av programsnutten. Inte ens en manuell Java-installation lyckas uppdatera Java RT i Firefox 3.

Office-programsviten Openoffice 2.3 har bytts till version 2.4. Inställningarna är i behåll - dokumenten sparas i MS Office 2000-filformat (.doc/.xls/.ppt). Openoffice 2.4 öppnar elegant dokument i MS Office 2000-filformat - men inte till 100% MS Word 2007-filformat (.docx). Jag gör en koll på saken i Openoffice 2.3 i Ubuntu 7.10 i lotshustruns bärbara Amilo-dator. Samma resultat. Openoffice visar inte upp inbäddad grafik utan bara dokumentets text i MS Word 2007-filformatet (.docx). Jag gör en jämförelse av samma dokument i den flash-baserade ordbehandlaren Buzzword i Adobes webbtjänst. Och nu - nu syns också den inbäddade grafiken i dokumentet. Buzzword är i dagsläget den enda ordbehandlaren som både kan öppna och spara det nya filformatet i Office Word 2007 (.docx) i operativsystemet Ubuntu.

Dags för testkörning av nybörjarens Ubuntu-konfiguration. De webbaserade tjänsterna (Gmail och Google Docs) fungerar klanderfritt. Den lokalt uppkopplade 11-12 år gamla multifunktionsskrivaren HP Officejet Pro 1170c fungerar som väntat inte i Ubuntu 8.04 (5). Men, men - nu fungerar inte heller multifunktionsskrivaren HP PSC 2355. Den delade nätskrivaren HP PSC 2355 är lokalt kopplad till bärbara Amilo-datorn i Windows-nätverket. HP PSC 2355 fungerade klanderfritt som Samba-delad nätskrivare över Windows-nätverket i Ubuntu 7.10. Men inte mera i Ubuntu 8.04 (4).

Jag avslutar dagen med att kadda ner iso-filen med Ubuntu 8.04 Hardy Heron till förvar på datorns hårdskiva. Förväntad halvannan timme nedladdning förbyts i rusning till tre. Det är möjligt att jag måste installera om Ubuntu 8.04 Hardy Heron från CD-skiva (6).

Uppdatering:

1. Windows-gränssnittet Wine 0.9.59 avinstalleras som obehövligt.
2. Jag installerar tilläggen Screengrab och Foxmarks Bookmark Synchronizer till webbläsaren Firefox 2 i lotshustruns Ubuntu 7.10-konfiguration.
3. Javas testsida visar att Java RT saknas i lotshustruns Ubuntu 7,10. Firefox 2 erbjuder dock hjälp till installation. Både Elisas och Digitas javabaserade karttjänster fungerar därefter klanderfritt.
4. Ubuntu 8.04 förutsätter att den Samba-delade Windows-skrivaren HP PSC 2355 installeras på nytt, som ny skrivare med nya drivrutiner. Och nu - nu betjänar HP PSC 2355 klanderfritt Ubuntu 8.04 som delad nätskrivare över Windows-nätverket.
5. Uppmuntrad av den oväntade framgången installerar jag också gammelskrivaren HP Officejet Pro 1170c som ny skrivare. Och nu - nu betjänar HP Officejet Pro 1170c klanderfritt Ubuntu 8.04 som lokal skrivare. Undrens tid är här.
6. CD-skivan med Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon behåller jag nog en tid till.
Och lotshustruns Ubuntu 7.10-konfiguration ska inte uppdateras.

Uppdatering:

Jag installerar Uppstartshanteraren (Startup Manager) via Pakethanteraren Synaptic. Dual Boot-menyn i laddningsmodulen Grub ställs in i Uppstartshanteraren så att Windows XP Home Edition är automatiskt startval (default). Mycket praktiskt.

Uppdatering:

Sammanlagt 11 säkerhetsuppdateringar i Ubuntu 8.04 i april

Uppdatering:

(14.11.2008) Jag har äntligen fått Compiz Fusion effekten aktiverad på Ubuntu 8.04 Hardy Heron i stationära XP-datorn Scaleo. Tricket är att ta i bruk den accelererade proprietära drivrutinen för ATI-grafikkortet.

Och i och med det börjar också Digitas javabaserade Mapplet-karttjänst fungera.

Inga kommentarer: